Över 60 döda valar och delfiner har undersökts: ”Största mängden plast vi sett”

2019-03-18 11:44  
Foto: Paulo Di Oliviera / ardea.com

En val som svepts upp på land i Filippinerna hade 40 kilo plastskräp i magen. Djuret dog av svält eftersom det inte kunde äta på grund av maginnehållet, enligt Darrell Blatchley, chef på ett naturhistoriskt muséum i staden Davao.

– Det är hemskt och hjärtskärande. Vi har obducerat 61 delfiner och valar de senaste tio åren, och det här är den största mängden plast vi sett, säger han.

Den nära fem meter långa valen strandade i Mabini i västra Filippinerna i fredags. Den var utsvulten och svag, och kunde därför inte simma i väg när man försökte få ut den på djupt vatten. Vid obduktionen hittades bland annat plastpåsar och rissäckar.

Filippinerna har av miljöorganisationer pekats ur som ett av de länder i världen som skräpar ned mest i haven. Bakgrunden är den höga förbrukningen av engångsartiklar i plast i landet, inklusive omkring 60 miljarder påsar per år, enligt en rapport från miljöorganisationen Gaia.

Mer om: Plast Havsmiljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer