Ordern till amerikanska tjänstemän: Undvik k-ordet

2017-08-08 13:34  
Donald Trump Foto: All Over Press

Anställda på USA:s jordbruksdepartement har uppmanats att inte använda ordet ”klimatförändringar” – utan i stället tala om ”extremt väder”.

Nyligen utsåg president Donald Trump klimatförnekaren Sam Clovis till forskningschef vid departementet.

Uppmaningen att undvika ordet klimatförändringar kom redan i februari i år, i ett mejl från chefen för markhälsa Bianca Moebius-Clune, skriver tidningen The Guardian som tagit del av e-postväxlingen.

Mejlet ska ha innehållit listor med ord som ska undvikas av de anställda och förslag på vad de bör ersättas med. Till exempel ska uttryck som ”anpassning till klimatförändringar” inte användas, i stället ska man från departementets sida tala om motstånd mot ”extremt väder”.

Att president Donald Trumps styre har en mer klimatskeptisk inställning än företrädaren Barack Obamas är väl känt. I början av sommaren meddelade Trump att USA drar sig ur det globala Parisavtalet om klimatet och han har rivit upp flera av Obamas miljöbeslut.

Flera höga presidentutnämningar har samtidigt gått till personer som tvivlar på att människan ligger bakom den globala uppvärmningen – till skillnad från en i närmast enig forskarkår: Klimatskeptikern och universitetslektorn Sam Clovis fick sitt jobb i somras enligt webbtidningen The Hill. Och miljömyndigheten EPA:s chef Scott Pruitt har varit tydlig med att han tvivlar på att utsläpp av växthusgaser är den främsta orsaken till temperaturstegringen i världen.

Trumpanhängare som TT talat med anser att klimatarbete, när det behövs, kan drivas genom privata initiativ och att globala överenskommelser som Parisavtalet kostar för mycket pengar.

Trumps linje har väckt ilska både globalt och i USA. Flera stora delstater med Kalifornien i spetsen har lovat att minska sina utsläpp och fortsätta följa Parisavtalet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt