Oklara effekter av flygskatten enligt utredning

2019-01-10 09:35  
Foto: Pixabay

Färre har flugit inrikes, men fler har rest längre sträckor. Transportstyrelsen har utrett flygskatten som infördes den 1 april i fjol, men slutsatsen är oklar.

"Slutsatsen är att det är första gången antalet passagerare minskat under perioden april-september de senaste fem åren. Men anledningen kan inte bara tillskrivas flygskatten", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Under perioden april-september förra året flög 690.000 färre passagerare från svenska flygplatser än vad Transportstyrelsen hade räknat med hösten 2017. Men minskningen kan bero på andra orsaker än flygskatten, som naturliga upp- och nedgångar och nedlagda flygbolag, enligt myndigheten.

Läs mer: Flygskatten kan slopas tidigast 1 juli 2019

"Att en avmattning främst sker på korta avstånd stämmer överens med forskningen som säger att resenärers priskänslighet är större på kortare avstånd. Det kan bland annat bero på att det finns fler alternativa resesätt på kortare avstånd", skriver Transportstyrelsen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer