Nedbrytbar plast skapar problem i återvinningen

2017-12-11 09:35  
Regeringens utredaren Åsa Stenmarck. Foto: IVL

Regeringen har tillsatt en utredning om plastens miljöeffekter. Den ska även fokusera på nedbrytbar plast, som inte går att återvinna.

Tidigare i höstas tillsatte regeringen en utredning om plastens miljöeffekter. Den ska vara klar i december nästa år. I mars kommer en delredovisning, som ska handla om vilka plastprodukter som är vanliga i nedskräpning och klargöra om biobaserad och nedbrytbar plast förekommer i nedskräpning.

Även plast som är nedbrytbar har miljöproblem. Sådan plast degraderar successivt i kontakt med vatten eller syre. Men enligt utredaren Åsa Stenmarck går inte nedbrytbar plast att återvinna. Det skapar problem när den hamnar i återvinningsströmmarna.

– Nedbrytbar plast kan förstöra en hel batch av återvinningsbart material eftersom man då inte kan uppnå de kvalitetskrav som ställs på den återvunna råvaran, säger hon.

Läs mer:

Läs mer: Chalmers reaktorer kan återvinna allt plastavfall

I den internationella standarden definieras nedbrytbar plast som ett plastmaterial som bryts ner vid industriell kompostering. Men industriell kompostering förekommer inte i Sverige enligt Åsa Stenmarck, eftersom det svenska matavfallet till största delen rötas.

– Om den nedbrytbara plasten hamnar i havet vet vi inte hur lång tid det tar innan den bryts ner och vilken skada den gör på vägen. Den kanske äts upp av en sköldpadda eller fastnar i en fisk och där vet vi inte om den bryts ner, säger hon.

Några miljöproblem med plast

Djur kan äta plast eller fastna i plastvaror

Större plastvaror kan nötas ner till mikroplast som förgiftar fisk

Plast tillverkas oftast av råolja eller naturgas, vilket ger utsläpp av koldioxid

Plast är svårt att återvinna

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer