Klartecken för PFAS-vallar i Kallinge

2019-04-02 12:22  
Brandövningsplatsen, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge Foto: TT

Mark som är förorenad med PFAS får användas till att förlänga en buller- och skyddsvall på F17:s garnisonsområde i Kallinge i Blekinge.

Både länsstyrelsen och Ronneby kommun är emot, men nu har Fortifikationsverket gett klartecken, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

I samband med att en ny drivmedelsanläggning byggs kommer jordmassor att grävas upp och det är dessa som befaras vara förorenade med PFAS, ett hälsovådligt ämne som hamnat där efter brandövningar med brandskum.

Länsstyrelsen har krävt att en anläggning för deponering av PFAS-förorenad jord skapas, vilket även Ronneby kommun tycker. Men Fortifikationsverket förordar att jordmassorna läggs i en bullervall som skyddas med tät duk, så länge gifthalten inte överstiger 0,02 milligram per kilo. Är gifthalten högre ska jorden omhändertas som farligt avfall.

Mer om: PFAS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer