Forskare varnar: PFAS i dricksvatten drabbar foster

2019-02-05 14:00  
Foto: Christine Olsson / TT

Förhöjda värden av PFAS i både lever, lungor och hjärna – foster får i sig de giftiga kemikalierna under graviditeten, visar en ny studie från Karolinska Institutet, rapporterar P4 Blekinge

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen som används i bland annat klädimpregnering, ytbehandling och släckskum. Gravida riskerar att få i sig ämnena via dricksvattnet, något som bland annat skett i Kallinge i Blekinge där det år 2013 uppdagades att invånarna druckit vatten med förhöjda PFAS-värden i flera år.

Gravida kvinnor fick således i sig drygt 6 000 procent högre doser av kemikalierna än Livsmedelsverkets riktlinjer.

Läs mer: Aknemedicin kan minska risk för schizofreni

Konsekvenser för de ofödda barnen är ännu okänd. Studien har dock bland annat påvisat sämre skydd vid vaccinering och lägre födelsevikt hos barnen.

– De PFAS-ämnen som vi ser i mammans serum, eller blod, de kan vi också hitta hos fostret i olika vävnader, säger Pauliina Damdimopoulou, forskare vid Karolinska Institutet, till radion.

Stämmer bolaget

Runt 170 personer i PFAS-föreningen i Kallinge och Ronneby har stämt det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt för att dricksvattnet har varit förorenat med PFAS-ämnen.

Fallet kommer att prövas i domstol i år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer