Miljö

Flygskatten kan slopas tidigast 1 juli 2019

Flygskatten ska slopas. Foto: Fuzz/Pixabay

Bara ett drygt halvår efter att Sverige infört en avståndsbaserad flygskatt står det nu klart att den ska slopas. Frågan är hur snart det kan ske - och vad flygskatten egentligen har haft för effekt?

Publicerad Uppdaterad

Riksdagens ja till Kristdemokraternas och Moderaternas budgetförslag gör flygskatten till en kortlivad historia. Sverige har bara haft sin avståndsbaserade flygskatt sedan den 1 april i år. Förslaget är att den avskaffas 1 juli 2019, berättar föredragande på riksdagens skatteutskott. Det blir nu regeringens uppgift att bereda förslaget och se om det är möjligt att genomföra detta enligt tidsplan.

Enligt Transportstyrelsens vårprognos skulle flygskatten sänka ökningen av antalet avresande flygpassagerare från svenska flygplatser till 2,6 procent under 2018, att jämföra med 5 procent utan flygskatt. Men det är för tidigt att säga något om den faktiska effekten av att flygskatten infördes, uppger myndighetens presstjänst. Det står inte heller klart vad en slopad flygskatt kan få konsekvenser. I januari släpper Transportstyrelsen en rapport om flygskatten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här