Fem sätt att städa haven

2018-05-21 11:01  

Flytande soptunnor, flaskor av 100 procent förnybart material och u-formade barriärer ska bidra till att minska den stora mängden plast som finns i våra hav.

Singularity Hub har listat fem organisationer och företag som arbetar för att städa upp våra hav från plast:

1. The Ocean Cleanup fångar in plast som flyter i de stora sopbergen i havet med hjälp av u-formade barriärer. På så sätt kan skräpet enkelt skeppas iväg och återvinnas. Organisationen beräknar att de kan få bort upp till 50 procent av det stora sopberget i Stilla havet på mindre än fem år. Hittills har The Ocean Cleanup, vars grundare är den blott 23-årige Boyan Slat, samlat in 30 miljoner dollar.

2. Med hjälp av flytande soptunnor samlar The Seabin Project upp skräp och olja vid hamnar och marinor. En sådan här soptunna, med pump och filter, kan samla in omkring 1,5 kilo skräp per dag eller närmare ett halvt ton per år.

Läs mer: Nu börjar städningen av Nordsjön

Organisationen har också utvecklat ett öppet utbildningsprogram riktat mot skolor. Detta program går ut på att lära elever mer om problemen med nedskräpningen av havet samt om de lösningar som finns.

3. Recycling Technologies kan omvandla plastprodukter, även sådana som har ansetts vara omöjliga att återvinna, till jungfruplast, vax och olja. Företaget har samlat in 3,7 miljoner pund genom crowdfunding, pengar som de tänker använda för att öka sin återvinningskapacitet med 10 miljoner ton plast till år 2027.

4. 5 Gyres Institute ägnar sig framför allt åt forskning om plastföroreningar. Fokus ligger på att hindra plasten från att ens hamna i haven. "Det är sent att försöka stoppa sopflödet till haven. Om du plockar upp vad som finns där hindrar du inte problemet från att fortsätta finnas långt in i framtiden. Du måste stoppa källan." Det säger grundaren Marcus Eriksen.

Läs mer: Så mycket plast finns det i världshaven

5. Origin Materials vill tillverka plastflaskor av helt förnybara material från biomassa, som sågspån och kartong. Så här långt har företaget klarat av att tillverka flaskor som är upp till 80 procent förnybara i pilotskala.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer