Miljö

De vill blockera solen för att bromsa växthuseffekten

Foto: Nikkul

Nu föreslår akademiker från sju länder att man bombar stratosfären med svaveldioxid. De hävdar att föroreningen kan bromsa eller rent av backa växthuseffekten.

Publicerad

Akademiker från Kina, Indien, Brasilien, Bangladesh, Thailand, Etiopien och Jamaica vill släppa ut ett partikelmoln som skymmer solens strålar. De anser att den radikala lösningen är det bästa sättet att bromsa växthuseffekten – och insatsen skulle främst gagna de utvecklingsländer som påverkas mest av den globala uppvärmningen. Det skriver tidningen Engineering and Technology.

För att bromsa växthueffekten används geoengineering, en manipulation av jordens klimatsystem för att undvika negativa klimatförändringar. Forskarna har presenterat sitt koncept i Nature, och tekniken går helt enkelt ut på att man exempelvis släpper ut fem megaton svaveldioxid i stratosfären per år. Mängden skulle motsvara ungefär en fjärdedel av utsläppet från vulkanen Pinatubo på Filipinerna 1991. Då sänkte utbrottet solinstrålningen till jordytan med omkring tio procent, vilket ledde till att temperaturen på det norra halvklotet sjönk med 0-5-0,6 grader.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här