Bollen som fångar plastfibrer under tvätten

2017-05-17 07:07  

En liten boll som läggs i tvättmaskinen fångar upp mikrofibrer från kläder. På så sätt ska plastpartiklar hållas borta från haven.

Observerar att den här artikeln publicerades 2017-05-17.

Stora mängder mikroplast hamnar i haven varje år. En del av dem kommer från syntetiska kläder när vi tvättar. Enligt Rozaliaprojektet, som har tagit fram Corabollen, kan en enda fleecejacka släppa ifrån sig upp emot 250 000 partiklar per tvätt.

Problemet med mikroplast är att den äts upp av vattenlevande organismer som kan ta skada. Därmed riskerar plasten också att hamna på människors tallrikar.

Nu har havsforskare i USA via organisationen Rozaliaprojektet utvecklat en boll som ska fånga upp mikrofibrer redan i tvättmaskinen. Produkten kallas för The Cora Ball och har inspirerats av koraller.

– Koraller gör det vi gör. Koraller låter vatten att flöda igenom dem och plockar upp små saker från det flödande vattnet, säger Rachael Miller, medgrundare till Rozaliaprojektet, i filmen du kan se här nedanför:

Tanken är att bollen ska åka med i tvättmaskinen när kläderna tvättas. Sedan måste fibrer, ludd och hårstrån rensas från bollen och slängas i soporna.

– Om tio procent av hushållen i USA skulle använda en Coraboll skulle vi hålla lika mycket plast som går åt för att tillverka 30 miljoner vattenflaskor borta från haven, säger Rachael Miller.

Själva bollen är tillverkad av återvunnen mjuk plast. Enligt Rachael Miller ska materialet hålla i höga temperaturer i tvättmaskinen, så att inte bollen själv bidrar till att släppa plastpartiklar ut i havet.

Efter en Kickstarterkampanj har företaget fått ihop tillräckligt med pengar för att starta tillverkningen. Rachael Miller hoppas att bollen ska finnas i butiker i Sverige till hösten.

En annan lösning på samma problem har presenterats av det nystartade företaget Guppy Friend i Berlin. De har tagit fram en tvättpåse där smutskläderna ska placeras innan de stoppas i tvättmaskinen.

Företaget, som har startats av ett gäng surfare och skejtare, hävdar att tvättpåsen kan fånga upp 99 procent av fibrerna som frigörs under tvättningen. Fibrerna som fastnar i påsen ska tömmas i soporna efter tvätten.

Till hösten ska Guppy Friend dra igång en kampanj för gräsrotsfinansiering för att börja tillverka tvättpåsarna.

Linda Nohrstedt

Mer om: Plast Förorening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer