KRÖNIKOR

”Kan en vild skattkammare rädda chokladen?”

Kakaoplanta i Brasilien, foto: Márcio Pannunzio. Torill Kornfeldt, foto: Andreas Gruvhammar.

Människor har njutit av kakao i över 5 000 år. Men hur länge till? Svampsjukdomar, klimatförändringar – och bioterrorism – utgör hot mot kakaon och en tredjedel försvinner innan den har skördats, skriver Torill Kornfeldt.

Publicerad Uppdaterad

I maj 1989 kom ett skrämmande besked från regionen Bahia i östra Brasilien. Trots strikta karantänsregler och noggranna kontroller hade en förödande sjukdom upptäckts. Det var svampsjukdomen Moniliophthora perniciosa, som också kallas Witches’ broom. Svampen attackerar kakaoträd och får dem att producera massor med täta kvistar innan träden till slut dör. Den härjade norrut, i Centralamerika, men de stora odlingarna i Bahia hade varit förskonade, fram till nu.

Bulldozrar rusade in över hundratals hektar med träd för att försöka stoppa spridningen, men när svampen senare samma år dök upp i en annan plantage insåg man att hoppet var förlorat. Produktionen kollapsade, jordbruket i området förändrades och Brasilien har fortfarande inte hämtat sig som kakaoproducent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här