”Iphone 7 inte den revolution Apple behöver”

2016-09-08 08:13  

ANALYS. Iphone 7-presskonferens bjöd på en hel del nyheter – men frågan är om det är tillräckligt för att övertyga kunderna att byta upp sig. Lanseringen visar snarare att Apple fortfarande inte är beredda att avslöja vad man ser som nästa steg i evolutionen för smarta mobiltelefoner.

När Iphone 7 presenterades - efter månader av spekulationer - visade det sig att många av de förhandsrykten som fanns om telefonen besannades. Ja, den nya A10 Fusion-processorn gör att det här kommer att vara den snabbaste Iphone-modellen någonsin. Ja, den nya telefonen är vatten- och dammtålig enligt Ip67-standard. Ja, designen är i stort den samma - bortsett från två nya nyanser av svart, och att antennbanden på baksidan är mindre framträdande än på tidigare modeller. Och ja - nya Iphone 7 Plus kommer med dubbla kameralinser och en förbättrad zoom-funktion.

Läs mer:

Läs mer: Iphone 7 blir trådlös – och vattentät

Alla dessa nya funktioner är efterlängtade, men förväntande. Än en gång uteblev de stora nyheterna som ska fungera som tunga argument för att locka till sig helt nya Applekunder – eller förmå Iphonefansen att byta upp sig.

Det kan möjligen vara så att Apple vill vänta till nästa år - som blir 10-årsjubileet sedan den första Iphone-modellen kom - med att visa upp något revolutionerande. Men den strategin känns som fel väg att gå i ett läge där Apple kämpar både med en vikande försäljning och starkare konkurrens från ärkerivalen Samsung, som lyckats väl med försäljningen av sin Galaxy S7.

Virtual Reality har av många experter pekats ut som nästa stora trend inom teknikvärlden. Såväl Samsung som HTC och LG har redan presenterat satsningar på virtuell verklighet, men på den fronten lyser Apple fortfarande med sin frånvaro.

Detta ligger egentligen helt i linje med Apples tidigare lanseringar. Även om man gärna utmålar sig som innovatörer har Apple sällan varit först med att introducera nya tekniska lösningar. Företagets styrka har snarare varit att vänta till en teknik är tillräckligt mogen och sedan paketera den på ett sätt som gör användarnyttan tydligare än vad konkurrenterna lyckas med.

Det är förmodligen en av anledningarna till att vi ännu inte har sett någon virtual reality-satsning från Apple. Men i ett sådant här läge vore rätt att ta ett sådant steg och peka ut vad man ser som en viktig riktning för utvecklingen av framtidens mobiler. I ställlet serveras vi ett gäng önskade, men inte särskilt omvävlande uppdateringar.

En av kvällens viktigaste nyheter kan i stället bli det nya samarbetet med Nintendo, som ska resultera i att Super Mario - en av spelvärldens mest älskade och välkända karaktärer - gör entré i mobilvärlden lagom till julhelgen. Den sortens avtal visar att Apple kan lyckas med något som Google har svårt att få till – nämligen att erbjuda exklusivt material från kända varumärken i sin appbutik.

Läs mer:

Läs mer: Ny Nintendorusning efter Iphonenyhet

Att man dessutom har lyckats hålla den nyheten hemlig, trots att mycket annan information läckte ut i förväg, är rätt imponerande.

Kvällens andra stora samtalsämne är att Apple nu väljer att eliminera den klassiska hörlursporten. Reaktionerna lät inte vänta på sig - även om det stora ramaskriet uteblev. Apples argument för att ta bort 3,5-millimetersporten är att vill kunna använda det extra utrymmet som frigörs till att på plats med nya komponenter under skalet, samt slå ett slag för "förbättrad" ljudkvalitet. Det bör tilläggas att Apple kommer att skicka med en adapter för den som vill kunna använda sina gamla hörlurar. Dessa måste dock anslutas till laddningsporten på telefonen, och att behöva böka med ett extra tillbehör i form av en adapter är knappast användarvänligt. Det är snarare ett exempel på innovation som inte har en tydlig nytta för användarna.

Nya Iphone 7 och Iphone 7 Plus släpps i Sverige den 16 september.

Krönikor

Kalle Wiklund är reporter på Ny Teknik. Läs fler krönikor här.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt