Karriär

Veteranen är eftertraktad

Tomas Arvidsson drömde om att bli lokförare men jobbar nu som järnvägsexpert i stället. Han är hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Foto: Jörgen Appelgren
Tomas Arvidsson drömde om att bli lokförare men jobbar nu som järnvägsexpert i stället. Han är hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Foto: Jörgen Appelgren

Järnvägsexperten Tomas Arvidsson har nyligen börjat sitt nya jobb på teknikkonsulten Sweco. Med sin långa erfarenhet och järnvägskompetens är han ett hett villebråd på arbetsmarknaden.

Publicerad

När Ny Teknik träffar Tomas Arvidsson, på språng mellan olika möten på Stockholms centralstation, jobbar han sin femte dag hos sin nya arbetsgivare.

Han är anställd som senior konsult, vilket innebär att han kommer att arbeta som rådgivare i frågor som rör affärs- och järnvägsutveckling. Det kan till exempel handla om att ta fram förstudier för nya transportlösningar för näringslivet eller nya järnvägsdragningar.

Tomas Arvidsson kommer närmast från en tjänst som utredare av gods- och logistikfrågor på Trafikverket. Sweco värdesätter hans bakgrund, som har gett honom en bred kompetens inom järnväg, ett stort kontaktnät och utlandserfarenhet.

Hur känns det att vara så attraktiv på arbetsmarknaden?

- För att vara 50-plussare känns det naturligtvis glädjande, säger han.

Tomas Arvidsson har gått fyraårig teknisk gymnasielinje och därefter pluggat samhällsvetenskapliga ämnen på universitetet.

- Jag är definitivt inte någon Byggare Bob. Jag hade buskul på teknis, men jag skulle vara värdelös som ingenjör. Men jag är väldigt glad för åren på teknis för de har gett en teknisk förståelse och gjort att jag inte är teknikrädd, säger han.

Efter militärtjänstgöringen valde han att utbilda sig till reservofficer. Därefter drev han under flera år ett eget konsultföretag tillsammans med fem delägare som hjälpte företag att bedriva verksamhet i Central- och Östeuropa.

- Det var glädjande att se järnridån brytas ned, men det var ännu mer glädjande att vara med och bygga upp det nya, säger han.

I samband med att han fick barn började han arbeta mer på hemmaplan med transport- och logistikfrågor. Till exempel blev han partner i åkerifirman PGF i Småland. Därifrån rekryterades han till Trafikverket för tre år sedan.

Barndomsdrömmen var att bli lokförare. Det blev aldrig av på grund av ett synfel.

- Men järnvägen blev mitt liv ändå, säger han.

Tips till ingenjörer

Ålder: 50 år.

Arbetsplats: Sweco i Göteborg.

Utbildning: Gymnasieingenjör, magisterexamen i statsvetenskap och ekonomi. Har även läst handelsrätt, religionsvetenskap och ekonomisk geografi.

Bor: I Lund.

Familj: Hustrun Ingrid samt barnen Hedvig, 13 år, och Tycho, 11 år, från ett tidigare äktenskap.

Här är Tomas Arvidssons tips för att bli attraktiv på arbetsmarknaden:

  • Bredda teknikkompetensen med något annat ämne.
  • Utlandserfarenhet är aldrig fel.
  • Var inte rädd att växla mellan rollerna som utförare och beställare.
  • Militär tjänstgöring räknas som ett plus.