KARRIÄR

Sverige tog två silver i fysikolympiaden – ”Det var mitt högsta mål”

Svenskarna Melvin Storbacka och Emil Ryd vann två silver i fysik-OS i Tokyo, Japan.
Svenskarna Melvin Storbacka och Emil Ryd vann två silver i fysik-OS i Tokyo, Japan.

Två silver tog Sverige hem vid årets fysik-OS i Tokyo, Japan. Det är det bästa resultatet på över 20 år. ”Det känns jättekul”, säger Melvin Storbacka från gymnasieskolan Norra real i Stockholm.

Publicerad

Melvin Storbacka från Norra Real i Stockholm och  Emil Ryd, som går på Röda korsets gymnasieskola i Flekke i Norge, var de två svenskar som tog varsin silvermedalj vid årets fysik-OS.

– Jag blev lätt överraskad. Det var mitt högsta mål, säger Melvin Storbacka.

Sverige har inte tagit hem guld i fysik-OS sedan 1980-talet, däremot flera bronsmedaljer. De två silvermedaljerna innebär det bästa resultatet på över 20 år.

– Vi är jätteglada. Det här är verkligen kul. En av de andra deltagarna var dessutom väldigt nära att få brons, säger Max Kesselberg, en av ledarna.

400 elever från 80 länder

Nästan lika bra gick det i fysik-OS år 2019. Den gången vann Sverige ett silver och två brons.

Förutom det två silvermedaljerna fick en annan av de fem svenska deltagarna också ett hedersomnämnande i år.

I fysikolympiaden får gymnasisterna under två dagar tävla mot nästan 400 andra deltagare från drygt 80 länder i både teoretiska problem och experiment.

Det är inte bara de tre bästa i tävlingen som får medalj. De som hamnar bland de åtta procent bästa får guld och för silver krävs det att man är bland de 25 procent bästa. För brons krävs att man tillhör de 50 procent bästa.

Tävlingen Wallenbergs fysikpris

Alla gymnasieskolor i Sverige kan ställa upp i tävlingen Wallenbergs fysikpris. Från den tävlingen vaskas de 18 bästa fysikeleverna i Sverige fram.

De får sedan göra experiment på Chalmers i Göteborg och teoretiska prov i Estland.

De fem personer som sammantaget är bäst på både experiment och teori blir erbjudna att åka till den internationella olympiaden i fysik.