Karriär

Svenska universitet startar extrakurser i ukrainska

Göteborgs universitet. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Göteborgs universitet. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs universitet sätter in extrakurser i ukrainska i höst, bland annat en nätbaserad nybörjarkurs. Även i Lund påverkas kursutbudet av kriget i Ukraina.

Publicerad

Satsningen görs för att möta behovet som uppstår i samband med att tiotusentals ukrainare söker sig till Sverige på grund av kriget.

"Vi gör allt vi kan för att möta det stora behovet av språkkompetens i ukrainska", skriver Petra Platen, viceprefekt för utbildning vid Institutionen för språk och litteraturer, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

"Vi har aldrig tagit fram kurser så här snabbt, men det är också en exceptionell situation. Fram till nu har vi varit det enda lärosätet i Sverige med utbildning i ukrainska och vi har ett ansvar för att kompetensen som finns här kommer samhället till nytta".

Samtidigt meddelar Lunds universitet att man med kort varsel tagit fram distanskurser i tolkning mellan svenska och ukrainska respektive svenska och ryska. Kurserna ges hösten 2022 och vänder sig till dem som redan behärskar ryska eller ukrainska och vill utbilda sig till tolk.

Till hösten ges också en introduktionskurs i det ukrainska språket och under sommaren en ny distanskurs om Ukraina.