Studie visar: Kvinnor lönevinnare på nytt jobb

2018-04-17 08:26  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppsagda kvinnor får i betydligt högre utsträckning högre lön på sitt nya jobb än män, visar nya siffror.

Intressant statistik antyder att kvinnor är underbetalda på sina gamla jobb och att löneskillnaderna kan vara på väg att jämnas ut, enligt TRR, som jobbar med omställningsfrågor.

Det är första gången TRR studerar könsmässiga löneskillnader vid jobbyte.

Den starka arbetsmarknaden syns tydligt i statistiken. Under första kvartalet sökte närmare 2.700 uppsagda tjänstemän hjälp av TRR för att hitta nytt jobb, 21 procent färre än under samma period i fjol.

Läs mer: Här är formeln som höjer din lön

Och av de som får nytt jobb, får också många högre lön. Speciellt tydligt är det alltså för kvinnor. Hela 21 procent fler kvinnor får högre lön på det nya jobbet än männen.

Även erfarenhet betalar sig ofta bättre vid byte av jobb efter en uppsägning.

"Att tjänstemännen får högre lön och högre befattning samt att fler över 50 år får jobb visar att erfarenhet premieras av arbetsgivarna samt att många haft en lön under sitt marknadsvärde", skriver TRR:s vd Lennart Hedström i en kommentar.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt