Karriär
Studenterna försvarar CSN
En majoritet av studenterna i en ny undersökning vill ha kvar CSN och ratar förslaget om att bankerna skall ta över studielånen.
Just nu pågår en utredning som regeringen beställt om svenska studenters villkor. Ett av uppdragen har varit att undersöka möjligheterna att lägga delar av CSN:s verksamhet hos vanliga banker.
Bakom förslaget står Centerpartiets representanter i utredningen och i utbildningsutskottet. Sofia Larsson (c), säger till Studentliv att CSN borde få konkurrens av banker.
- ?Oavsett område medför konkurrens bättre kvalitet. Jag har svårt att förstå varför det bara finns en sorts lån, man måste kunna välja det som passar en bäst. Men det måste vara ett tydligt och genomskinligt system, säger hon.
Både bankerna och studenterna ställer sig tveksamma till förslaget.
I en undersökning som TCO, det studentfackliga samarbetet Tria och Sveriges förenade studentkårer gjort bland 2000 studenter svarar 65 procent nej på frågan om privata banker ska få konkurrera med CSN.
13 procent av studenterna som fått frågan säger att de tycker att CSN:s service är dålig eller mycket dålig. Men ungefär hälften är nöjda med den hjälp de får av myndigheten och varken studenterna själva eller deras företrädare från kårvärlden vill att bankerna tar över administrationen.
— ?Vi säger nej till att konkurrensutsätta CSN eftersom studenterna inte vill och vi ser få egentliga fördelar med det, säger Sveriges förenade studentkårers ordförande Moa Neuman till Studentliv.
Studien visar också att 13 procent av de tillfrågade tycker att CSN:s service är dålig eller mycket dålig, medan nästan varannan tycker att den är bra eller mycket bra.
Och bankerna är inte ens säkra på att de är intresserade av att ta över studielånen.
— ?Det är ett komplext system som bankerna inte kan ta över rakt av. Om vi ska kunna gå in måste det konstrueras ett enkelt system så att studenter inte bollas mellan bank och myndighet. Och det får inte bli dyrare för studenterna än i dag, säger Johan Hansing som är chefsekonom på branschorganisationen Svenska bankföreningen.
Han säger till tidningen Studentliv att privata banker i och för sig kan erbjuda fördelar i form av bättre service och en helhetssyn på studentens ekonomi.
Utredningen presenterar sitt förslag om hur studiemedlen skall se ut i framtiden i slutet av mars.