Karriär

Student vill inte bli högskoleingenjör

Publicerad
Det står en hel del tomma stolar på ingenjörsutbildningar runt om i Sverige. Många högskolor har svårt att få studenter, och värre lär det bli. Allt färre går ut med behörighet för tekniska utbildningar, samtidigt som antalet platser byggs ut kraftigt.

Sveriges universitets- och högskoleförbund kom nyligen ut med en rapport som visar vilka högskolor som har svårt att få studenter till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Antalet platser som utannonserats inför antagningen hösten 1999 har jämförts med hur många studenter som sedan registrerats på utbildningarna.

På flera högskolor har man svårt att locka studenter till högskoleingenjörsprogrammen. Högskolan på Gotland lyckades fylla drygt två tredjedelar av platserna förra hösten. På Högskolan Dalarna var det bara drygt hälften av platserna som fylldes.

- De högskolor som gör en snäv dimensionering av antalet platser kan naturligtvis visa upp bättre siffror än de högskolor som är mer generösa, säger Peter Köves, chef för profilområdet Industri och Teknik vid Högskolan Dalarna.

- Vi har dragit ner på antalet platser i år, eftersom vi märker att studenterna inte räcker till.

Dalarna försöker också locka fler sökande genom att satsa på marknadsföring, modernisering av programmen och en del nyheter. En av nyheterna är att obehöriga kan läsa in bas-året parallellt med studierna. Dels under första året, dels under sommaren före och efter första året. Utbildningen blir sammanlagt drygt 3 år, och programmet kallas därför för Pi.

- Vi förlorade många studenter när NT-Svux-platserna försvann. Det var en av anledningarna till att antalet sökande gick ner så mycket förra hösten, säger Peter Köves.

Det nya Pi-programmet är ett försök att locka samma målgrupp. De behöver inte förlänga sin studietid med ett basår utan kan gå hela utbildningen på drygt tre år.

Det är inte alla högskolor som har problem med antalet sökande. På många ställen sker istället ett överintag. Linköping har störst överintag på ingenjörsutbildningarna, och tar in nästan en fjärdedel fler studenter än det finns platser.