Karriär

Stillheten i yoga gör chefen bättre

Managementkonsulten Lovisa Mellgren har yoga och meditation som en del av sina ledarutvecklingsprogram. Foto: Sören Håkanlind
Managementkonsulten Lovisa Mellgren har yoga och meditation som en del av sina ledarutvecklingsprogram. Foto: Sören Håkanlind
Foto: Sören Håkanlind
Foto: Sören Håkanlind

Första gången managementkonsulten Lovisa Mellgren testade yoga tyckte hon att det var förfärligt. 20 år senare är yoga och meditation alltid ett inslag i hennes ledarutvecklingsprogram. ”När vi får stillhet i huvud och kropp händer det saker i hjärnan”, säger hon.

Publicerad

Vad har chefer för nytta av yoga? Kan det verkligen ge något konkret i rollen som ledare? Enligt Lovisa Mellgren är svaret ja.

– De flesta ledare vet att både kropp och själ behöver träning för att de ska orka hålla sig på topp. Yoga ger ett mer autentiskt ledarskap – det man tänker, känner, säger och gör följer en röd linje.

Hon jobbar med strategier och affärsplaner som managementkonsult i det egna bolaget Prodigma. Ofta leder hon workshops för chefer, eller regelbundna träffar med ledningsgrupper som vill bli effektivare. Vid varje tillfälle håller Lovisa Mellgren i kortare inslag av lugn yoga på en matta eller på stolar.

– Jag inleder alltid med enkla andningsövningar och yogarörelser för att alla ska få fokus på det som ska göras under dagen och släppa allt annat. Det ger otroligt bra resultat.

Deltagarna får också diskutera och reflektera kring hur yogafilosofiska begrepp kan tillämpas på det egna ledarskapet och på gruppen. Ofta är deltagarna manliga ingenjörer som efter en ganska kort stunds yoga, 10–30 minuter, får ett lugn att infinna sig.

– När vi känner den stillheten händer något. Vi tonar alla in på samma frekvens och blir mer synkrona i vårt tänkande samtidigt som vi blir mer kreativa – vilket är kritiskt vid en strategiworkshop. Yoga har direkt påverkan på hjärnan och förmågan att agera som ledare.

Speciellt ingenjörer som ofta fokuserar på logiskt och strukturerat tänkande har nytta av yoga, påpekar hon. 20 minuters yoga fyra dagar i rad ökar radikalt den kognitiva förmågan.

– Det är roligt att jobba med ingenjörer eftersom effekten kommer så snabbt. Vi är skolade i att det bara är tankens kraft som ger innovation och nytänkande.

Men ofta kommer de största tankarna när vi slutar tänka och uppnår en stillhet, konstaterar hon.

– Vad som helst är möjligt när vi öppnar en större del av hjärnan och får bättre kontakt mellan hjärnhalvorna.

De positiva effekterna som yoga ger chefer och ledare är flera, enligt Lovisa Mellgren. Det ger större tillgång till den egna energin och skaparkraften, ökar den empatiska förmågan och minskar stressen.

– Du lyssnar också bättre på dina medarbetare, eftersom du är mer närvarande och hör vad de säger.

Hon tror att hennes bakgrund som civilingenjör i miljöteknik och hennes vetenskapliga syn på yoga gör att cheferna känner igen sig och blir positiva till att prova yoga.

– Jag har läst massor av forskningsrapporter. Eftersom jag en ingenjörs angreppssätt vill jag veta på riktigt hur det fungerar och varför.

Men första gången Lovisa Mellgren testade yoga för 20 år sedan tyckte hon att det var förfärligt. Hon fick hjärtklappning och kände sig yr. Det skulle dröja nästan tio år till innan nästa försök. Då hade hon under många år haft strategiska och ansvarsfulla positioner och började känna behov av lugn och ro.

– Yogan blev en frizon, både fysiskt och mentalt, och jag fastnade helt. Efter ett yogapass kände jag mig superfräsch. Jag gick alltid på yoga dagen innan viktiga möten för att vara klar i huvudet.

Så för fyra år sedan utbildade hon sig till My Spirit Yoga-lärare och som examensarbete studerade hon hur denna yogaform påverkar ledningsgruppers effektivitet, stressnivåer och strategiska beslutsprocesser. Resultatet var slående.

– De upplevde att stressen minskade med 30 procent, energinivån gick upp nästan lika mycket, effektiviteten ökade, alla trivdes bättre och mådde bättre.

Tips till nybörjaren

1: Hitta en yogaform och en lärare som du tycker om.

2: I grunden handlar det om pauser i vardagen och det måste inte vara yoga. Vissa hittar stillhet och reflektion yoga eller meditation, andra i en promenad eller en fisketur.

3: Häng i! Liksom fysisk träning är yoga en färskvara så det behövs regelbundenhet och uthållighet.