Karriär

Sexuell diskriminering slår hårt mot queer-studenter inom teknik

Foto: Andriy Popov, Christopher Bradshaw / Alamy
Foto: Andriy Popov, Christopher Bradshaw / Alamy

Områden som teknik, ingenjörsvetenskap och matematik är ökända för att inte vara särskilt välkomnande mot kvinnor och mörkhyade. Nu visar en studie, som publicerats i tidskriften Science Advances, att även lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner som utbildar sig inom dessa områden drabbas.

Publicerad

Jämfört med sina heterosexuella kamrater var sju procent av de ”sexuella minoritetsstudenterna” mindre benägna att fullfölja sin doktorsexamen, trots att de utgör en större andel under grundutbildningen.

Bryce E. Hughes, som lett studien, är inte förvånad över resultatet. Han förklarar för Mashable att klimatet i dessa miljöer ofta förstärker stereotypa könsroller på ett sätt som gör att icke-heterosexuella inte vågar komma ut.

– Kanske finns det en övergripande social dynamik eller... en kultur av dominans som behöver avlägsnas, säger han.

Hittills har debatten inom teknik- och vetenskapsområdet fokuserat på kön och etnicitet. Nu hoppas Bryce Hughes att hans studie ska starta en välbehövlig dialog om lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner.

– Vi måste hitta sätt att skapa platser inom vetenskap, ingenjörsvetenskap och teknik som är öppna för sexuella minoriteter och transpersoner, som gör dem mer synliga och som välkomnar det de bidrar med, säger han.