Karriär

Så tackar du nej till att bli chef

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library

Har du fått ett erbjudande om att bli chef men hoppar inte högt av glädje? Så här tackar du nej till en befordran utan att riskera framtida utvecklingsmöjligheter.  

Publicerad

Det kan vara smickrande att komma ifråga för en chefsroll, men alla vill inte ha ansvar för andra medarbetare och kanske känns nuvarande arbetsuppgifter helt perfekta. Det här är helt i sin ordning. Det enda sättet att lyckas i karriären är inte att bli chef. En artikel i Harvard Business Review tipsar om några sätt att tacka nej till att bli ledare – utan att framstå som ointresserad och riskera framtida karriärmöjligheter:  

Tydlig kommunikation på förhand 

Det kan vara en fördel att redan i förväg ha signalerat att du inte är intresserad av en ledande roll. Det är då viktigt att beskriva dina tankar om alternativa vägar till hur du vill bidra till framgång och utveckling på företaget. Be om ett möte med chefen där ni kan skissa på din karriärplan, diskutera dina styrkor och de områden du vill utvecklas inom.

Visa tacksamhet 

Om du erbjuds en ledarroll bör du, innan du tackar nej, visa uppskattning för att bli tillfrågad. Be om några dagar för att fundera på saken. Använd tiden till att förbereda skälen till att du vill vara kvar i din nuvarande roll och att detta beslut i slutänden kommer att gynna företaget. Du kan också ta upp hur din roll kan utvecklas. Målet är att visa din chef hur du konkret kan bidra till företagets långsiktiga framgång. 

Var hjälpsam 

Innan du presenterar dina egna planer och önskemål är det viktigt att ta hänsyn till din chefs behov. Fundera igenom varför du har erbjudits en ledande roll och om du kan föreslå andra lösningar. Kanske kan du rekommendera andra lämpliga kandidater eller bidra till att skola in en junior medarbetare. En annan lösning kan vara erbjuda dig att vara tillfällig ledare, eller jobba med andra projekt om det underlättar tillsättningen av en ny chef.