Karriär

Så mycket sjönk sjukfrånvaron när personalen fick extra semester för träning

Personalens hälsa förbättrades markant när de erbjöds extra semester om de tränade. Foto: Science Photo Library / TT, Sam Edwards / TT, Janerik Henriksson / TT
Personalens hälsa förbättrades markant när de erbjöds extra semester om de tränade. Foto: Science Photo Library / TT, Sam Edwards / TT, Janerik Henriksson / TT

När personalen erbjöds extra semester om de tränade sjönk sjukfrånvaron med 30 procent. Nu är det två år sedan bostadsbolaget Mimer startade sin friskvårdssatsning och utvärderingen visar att personalen har blivit friskare.

Publicerad Uppdaterad

Sök bland de hetaste nya ingenjörsjobben i Ny Tekniks platsbank!

Bostadsbolaget Mimer hade hamnat i en nedåtgående spiral med ökade sjuktal och långtidssjukskrivningar till följd. 2017 infördes därför en friskvårdssatsning där medarbetarna fick tillbaka 20 procent av den tid de utförde pulshöjande träning i upp till tre timmar i veckan.

Under ett år handlar det om 31,2 timmar, vilket motsvarar nästan en veckas extra semester. Varje träningstillfälle noteras i den digitala träningsdagboken som medarbetaren sedan skickar till hr-avdelningen.

– På Mimer har vi alltid haft fri träning på exempelvis Friskis & Svettis för våra anställda, men vi fick ofta höra att ”jag har inte tid att gå dit”. Vi tittade på alternativet att införa en friskvårdstimme, men var rädda för att det sedan inte skulle hålla i sig. Så vi bestämde oss för att satsa på något helt annat. Att bygga den nya satsningen kring rörelse och motion kändes som en självklar väg att gå, säger Wivecka Ljungh, hr- och kvalitetschef på Mimer.

Sjukfrånvaron sjönk

Medarbetarna har fria klippkort på Friskis & Svettis och om en anställd tränar mer än 4 gånger per månad på det lokala gymmet står Mimer för notan. Parallellt med friskvårdsprojektet utförs hälsosamtal och hälsoprofiler tas fram.

Sjukfrånvaron har under projektets gång sjunkit från 4,8 procent 2016 procent till 3,37 procent 2018. Inga medarbetare är idag långtidssjukskrivna på heltid och det är färre som uppger att de har huvudvärk, värk i nacken, magbesvär och trötthet, färre upplever också sömnproblem.

Fler vill börja jobba på företaget

En annan effekt som satsningen har gett är att fler söker jobb hos Mimer nu än tidigare. Projektet är förlängt till maj i år och Wivecka Ljungh säger att hon kan tänka sig att det kommer att fortsätta ytterligare ett år.

– Det här är ett lönsamt projekt. Räknar vi på nedgången i sjukfrånvaro och minskat antal personer i riskgruppen så räcker bara det. Till det kommer ökad ork, arbetsglädje och stolthet, säger Wiveca Ljungh.

Läs fler nyheter om ledarskap och hr hos Personal & Ledarskap