Karriär

Så hanterar du en chef som mobbar

Är du mobbad av din chef? Vänta inte på att det ska gå över av sig självt, vidta åtgärder, råder ledarskapscoachen.

Publicerad

Allt färre personer ska uträtta allt mer arbete. En stressad arbetssituation leder lätt till att det sämsta hos människan lockas fram. Men har du blivit måltavla för en mobbande chef ska du inte att sitta och vänta på bättre tider och att chefen ska bli en ny människa, tycker ledarskapscoachen Cheryl Dolan och tankeledaren Faith Oliver. De ger några förslag på hur man tar kontroll och styr upp situationen.

Dock ska man inte vänta sig några underverk.

– Det är inget quick fix, den som mobbar njuter ofta av det, varnar duon i Harvard Business Publishing.

Så hanterar du mobbaren:

* Kväv mobbningen i sin linda. Bemöt det direkt, innan den har blivit en dålig vana, vilket den lätt blir hos mobbaren. Men var försiktig, försök aldrig tillrättavisa en mobbare offentligt, då blir det bara värre. En effektiv metod när någon gastar åt dig är att lugnt säga personens namn om och om igen.

* Dokumentera mobbningen. Är det enstaka händelser eller finns det ett mönster? Fundera över om företagskulturen belönar aggressivt uppträdande. Och tänk noga efter, är det verkligen mobbning du är utsatt för? Kvinnor som kör med ”manligt” ledarskap riskerar att uppfattas som bossiga, medan män med samma stil beröms för sin beslutsamhet.

* Skaffa stöd. En coach, en terapeut, en mentor eller god vän du litar på – någon som du kan berätta om dina upplevelser och känslor för och som du får ärlig respons ifrån. Det är viktigt att veta att du inte är ensam. Det är också ett bra sätt att se vilka möjligheter du har att ta dig därifrån.

* Fundera över dina utsikter och fatta ett beslut. Om det är en företagskultur som premierar översitteri, är det verkligen den rätta arbetsplatsen för dig? I över hälften av sådana företag gör arbetsgivaren ingenting för att komma tillrätta med mobbningen, enligt den amerikanska organisationen WBI, Workplace Bullying Institute. Dessutom har 37 procent av dem som blivit utsatta för mobbning drabbats av hämndaktioner när de försök göra något åt det, enligt undersökningen som WBI har gjort.

Cheryl Dolan och Faith Oliver framhåller att det är extra viktigt att ta hand om sig själv, om man är utsatt för mobbning: träna, äta nyttigt, sova ordentligt. Och omge sig med goda vänner så att man gör roliga saker och skrattar mycket, åtminstone utanför jobbet. Som man för övrigt ska sköta perfekt.