Karriär

Så håller du kursen i en turbulent tid

Foto: Tom Merton
Foto: Tom Merton

De senaste månaderna har varit tuffa och kantats av oro för hälsa, ekonomi och en osäker arbetsmarknad. Allt detta kan få oss att bli nedtyngda, men det finns strategier för att behålla fokus och blicka mot framtiden.

Publicerad

Karriärcoachen Jack Kelly konstaterar i en artikel i Forbes att hantering av ständig press på olika fronter kräver mental styrka, som dock kan byggas upp. Här är ett urval av hans bästa tips för att behålla fokus och nå personliga mål i en turbulent tid:

Skingra negativa tankar

Vi har blivit överrösta av dåliga nyheter under en tid, och allt negativt kan försvaga oss. Det är inte lätt, men försök att stänga av bruset. Fokusera på vad du vill uppnå i ditt liv och i karriären. Gör upp en plan. Ju mer du ägnar dig åt konstruktiva åtgärder, desto mindre tid har du att tänka på saker som bryter ner dig.

Våga misslyckas

Skapa dina egna chanser och möjligheter i livet. Det är okej att misslyckas, det är en del av processen att lära sig. Fokusera på vad du behöver göra för att förbättra dig och utvecklas, då kan du lyckas bättre nästa gång.

Ge inte upp för snabbt

Det tar mycket tid, planering, hårt arbete och tur för att lyckas. Ibland är turen inte på din sida. Låt dig inte hindras av det utan fortsätt att försöka. Framgång kräver uthållighet. Se därför din karriär som ett maratonlopp, inte en sprint.

Släpp rädslan

Det kan vara skrämmande och oroande att testa något nytt, oavsett jobb eller annat i livet. Men rädslan kan göra att du fastnar och inte utvecklas. Mentalt starka personer kan också vara rädda men de fortsätter ändå, och låter inte rädslan hindra dem från att nå mål.

Skaka av dig småsaker

Undvik att gå igång på obetydliga småsaker. Alla kan bli irriterade över en kommentar från en chef eller kollega, men låt inte detta förstöra din dag. Om du håller fast vid den negativa energin kan du inte fokusera på det som verkligen är viktigt för dig.

Lär dig att säga nej

Vi har en tendens att vilja bli omtyckta, och kan därför känna oss skyldiga att tacka ja till sociala evenemang för att inte avvisa människor. Men ibland är det bättre och mer produktivt att artigt säga nej för att hushålla med tid och energi, som behövs för att förverkliga långsiktiga mål och planer.