Karriär

Så bryter du ett dödläge i karriären

Foto: Agnieszka Wozniak
Foto: Agnieszka Wozniak

Går du runt med känslan av att ha fastnat i karriären? Tre steg kan ge dig en skjuts framåt.

Publicerad

Kanske är du fast i rutiner och arbetsuppgifter du inte längre brinner för. Ena minuten kommer tanken på att sluta, men i nästa minut känns det bättre att sitta still i båten. För att bryta den osynliga barriär som håller dig tillbaka kan en trestegs-process vara användbar, menar karriärcoachen Adunola Adeshola i en artikel i Forbes.

Rensa upp

Upplevelsen att vara fast ligger ofta på ytan av andra djupare känslor, och det gäller att gå till botten med vad det egentligen är som får dig att känna så. Är du rädd för att byta bransch och misslyckas? Är du rädd för att bli befordrad och då riskera att fastna? Känner du pressen att snabbt byta jobb, men inte vet hur det ska gå till?

Genom att våga ställa de svåra frågorna kan du få klarhet, och en möjlighet att ta itu med det som verkligen håller dig fast.

Besluta dig

När du har kommit underfund med din verkliga rädsla eller problem måste du bestämma vad du ska göra åt det. Du kommer till insikt genom att agera och fatta beslut, en förändring kommer aldrig automatiskt. Väntar du exempelvis på att bli befordrad, måste du bestämma hur länge du är villig att vänta. Ditt beslut kan då vara att sätta en deadline. När du blir medveten om vad som orsakar känslan av att sitta fast kan du bestämma en strategi, eller en lösning, för att komma framåt.

Lita på processen

En handling resulterar ofta i någon form av återkoppling, som leder till klarhet. Det resulterar i sin tur till mer självförtroende. Det är den processen du måste lita på. Återkoppling kan vara så enkelt som hur du känner dig efter att ha fattat ett beslut, eller det flyt som inträffar efter att du har provat en ny lösning. Tänk också på att vägen mot förändring inte sker över en natt, men även små steg leder framåt.