Karriär

Nu tågar teknikkonsulterna in på företagen igen

Nu ökar behovet av teknikkonsulter igen. Foto: TT

Det våras för teknikkonsulterna som hade det tufft under krisåret 2020. Efterfrågan på inhyrd kompetens ökar igen, visar Ny Tekniks undersökning bland några konsultbolag och industriföretag.

Publicerad

Varsel och permitteringar drog som en löpeld genom svensk industri under coronapandemins framfart förra året, och för många teknikkonsulter avslutades projekt i rasande takt.

Medan exempelvis industriföretaget ABB inte drog ner på antalet konsulter i samband med krisen, tvingades lastbilstillverkaren Scania i Södertälje avsluta uppdrag för 400 konsulter på företagets avdelning för forskning och utveckling, R&D (Research and Development).

Men i takt med att permitteringar av företagets anställda drogs tillbaka efter semesterperioden förra året har 300 konsulter fått nya kontrakt.

– Utvecklingsprojekt gick ner på sparlåga, men det tar vi igen nu när coronaeffekten har försvunnit och lastbilsmarknaden är jättestark. Vi behöver också fortsätta med vårt teknikskifte, säger hr-chefen Nina Falkstrand på Scanias R&D-avdelning. 

Scania: Vi har ett väldigt högt tryck nu

Teknikskiftet innebär att Scania, utöver behov av konsulter för nuvarande chassi- och motorutvecklingsprojekt, även tagit in fler mjukvaruutvecklare och specialister inom elektrifiering och autonoma fordon, men också experter inom cybersäkerhet. Och behoven av teknikkonsulter ser inte ut att minska framöver. 

– Vi har ett väldigt högt tryck nu och rekryterar väldigt mycket, men vi kompletterar även med konsulter under tiden som rekryteringar pågår. Vi behöver också spetskompetens som är svår att rekrytera själva och då tar vi in konsulter, säger Nina Falkstrand. 

Volvo Cars och WSP: Stort behov

Även Volvo Cars avslutade många uppdrag i samband med coronakrisen och 300 konsulter fick lämna företaget. Nu ser företaget ett kontinuerligt starkt behov av konsulter, meddelar Volvo Cars i ett mejl till Ny Teknik. Kompetens som efterfrågas är framför allt inom elektrifiering, mjukvaruutveckling och digitalisering.

Trots att många företag tryckte på stoppknappen för inhyrda medarbetare under 2020 tycks flera stora teknikkonsultbolag ha klarat krisen förhållandevis bra. Under en kort period förra året hade exempelvis WSP ett fåtal medarbetare permitterade, men 2020 innebar också nyrekryteringar av konsulter.

– Det finns en stor efterfrågan på konsulttjänster och ny teknik som kan bidra till att nå klimatmålen och den stora omställningen inom industrin, konstaterar hr-chef Maria Lindfelt på WSP. 

Sweco: Projekt pausades – har startat igen

Även Sweco tvingades korttidspermittera ett mindre antal medarbetare när projekt ställdes in eller pausades. Man avslutade även anställningen för drygt 100 konsulter i Sverige. 

– I början av pandemin var det ett antal projekt som sköts upp eller ställdes in, men de flesta av dessa har sedan kommit igång igen, säger Johny Nylund, presschef på Sweco.

Totalt ökade ändå antalet anställda i Sweco-koncernen under 2020 då delar av verksamheten fortsatte att utvecklas. Ambitionen är nu att börja rekrytera igen på alla marknader. 

– Men vi är ödmjuka inför att vi är beroende av hur snabbt våra samhällen kan börja öppna upp igen och hur snabbt och effektivt vaccineringarna genomförs.

Tyréns: Drabbade områden har återhämtat sig

På teknikkonsultföretaget Tyréns pausades flera uppdrag och anbud under förra våren. Situationen ledde till att korttidsarbete och anställningsstopp infördes. Detta avslutades dock vid årsskiftet. 

– Redan i höstas såg vi en uppgång i antal uppdrag och den trenden har fortsatt under våren. Även de områden som drabbades hårdast i början av pandemin har nu återhämtat sig. Vi har många nyrekryteringar på gång och ser ett fortsatt behov av rekrytering även framåt, berättar Helena Karlsson, verksamhetsutvecklingschef och krisledare på Tyréns.