Karriär

Microsoftchef släpper bok om integritet

Daniel Akenine Foto: Jörgen Appelgren
Daniel Akenine Foto: Jörgen Appelgren

I takt med att mobil- och datoranvändare lämnar ifrån sig allt mer personlig data ökar möjligheterna att missbruka den informationen. Civilingenjör Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige, föreslår därför ett nytt regelverk för att skydda den personliga integriteten.

Publicerad

Några av sina tankar utvecklar han i den nya boken Integritet, en antologi med till exempel historikern Dick Harrison och juristen Anna Skarhed som författare.

Vad handlar ditt avsnitt om?

- Om integritet och big data, och vad som händer med ens personliga integritet när allt övervakas, säger Daniel Akenine.

Ja, vad händer då?

- Det finns en myt att du själv kan besluta att du inte vill bli övervakad, men samtidigt har vi skapat ett samhälle där det inte längre går. Skulle du vilja leva utanför övervakningen måste du bo i en stuga i skogen. Den andra myten är att samtycke ger dig kontroll, men det systemet har gått sönder. Man samtycker till så mycket i dag att man inte längre vet vad man har samtyckt till. Den tredje myten handlar om anonymisering. Den enorma mängden data som finns gör det möjligt att avanonymisera data som har anonymiserats genom att hitta kopplingar till andra data, säger han.

Ditt förslag om ett nytt regelverk innebär att personlig information ska skyddas genom att den kapslas in av metadata när den lämnas, eller hur?

- Ja, tanken är att du lämnar ditt samtycke en gång och kan till exempel säga att all information om var jag befinner mig geografiskt får användas i syfte att bedriva forskning, men inte av kommersiella intressen. Om någon ska använda informationen måste de respektera samtycket.

Men det systemet skulle kräva en stor tilltro till mobiloperatörer och andra företag, att de verkligen skyddar informationen på ett korrekt sätt?

- I en sådan värld kommer företag som verkligen visar att man kan lita på dem få bättre produkter och tjänster. Systemet skulle kunna sålla ut företag som verkligen tar ansvar från företag som struntar i det.

Men hur skulle vi få reda på om de struntar i att skydda informationen?

- Om du skulle märka att något händer, om du till exempel gör en resa och får riktad reklam efter det, märker du att din information har utnyttjats och skulle kunna göra en anmälan. Naturligtvis måste det finnas ett kännbart straff för de som inte sköter sig.

Har du fått något gehör för tankarna om det här regelverket?

- Efter en debattartikel i Svenska Dagbladet i våras fick jag 100 mejl på en dag från folk som upplever övervakning som något ganska otäckt. Men jag har inte sett några politiska diskussioner.

Varför är den nya boken viktig?

- Jag tror att många människor inte funderar över begreppet personlig integritet för att de inte har sett konsekvenserna av missbruket än. Jag tror att folk bryr sig när de ser konsekvenser. Frågeställningen blir allt viktigare eftersom det finns så mycket mer information och så mycket mer förmåga att missbruka informationen, säger han.

Men om du ser dagens dataanvändning som ett integritetsproblem, hur kan du jobba på Microsoft, som inte är känt som det mest integritetsfrämjande bolaget?

- Jag tycker att Microsoft är ett företag som respekterar den personliga integriteten. Vi jobbar väldigt mycket med att anpassa våra tjänster till gällande lagstiftning.

Tar du med ditt förslag om ett nytt regelverk i boken?

- Nej, jag pratar mer i boken om hur man kan använda big data för att ställa frågor som är mycket mer effektiva än i dag.

Vilken typ av frågor skulle det kunna vara?

- Det finns till exempel ett amerikanskt bolag som arrangerar big data-tävlingar, och en har handlat om vad som är viktigast att tänka på när man ska köpa en begagnad bil, för att den ska ha så lite fel som möjligt. Deltagarna tittade på bilmodeller och ursprungligt pris, tog in all data och kom fram till att den viktigaste faktorn är att den är orange. Poängen med big data är att du kan hitta svar på frågor du knappt visste fanns, säger Daniel Akenine.

Du är civilingenjör med inriktning mot teknisk fysik och har tidigare jobbat som hjärnforskare, varför slutade du med det?

- Jag blev indragen i den stora it-vågen i slutet av 90-talet och beslöt mig att satsa på it i stället. Jag tyckte att det passade mitt intresse bättre.