Karriär

Lönegapet: Så länge jobbar kvinnor gratis – varje dag

Den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män är i dag 9,8 procent. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män är i dag 9,8 procent. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

I genomsnitt arbetar kvinnor i Sverige 47 minuter gratis varje dag. Detta om lönegapet omvandlas till tid, enligt rörelsen Lön hela dagen.

Publicerad

Rörelsen har omvandlat den genomsnittliga löneskillnaden mellan män och kvinnor till timmar och minuter av en arbetsdag.

Enligt den jobbar kvinnor gratis från klockan 16.13 medan men får betalt till klockan 17. För tio år sedan, 2012, startade kvinnors oavlönade arbetsdag klockan 15.51. Under dessa år har löneskillnaden därmed minskat med motsvarande 22 minuter.

Orsaken till de mer jämställda lönerna uppges vara kvinnors ökade utbildningsgrad. I dag har drygt hälften av alla kvinnor i Sverige eftergymnasial utbildning, medan den procentuella siffran för mäns högre utbildning uppgår till knappt 40 procent.

Berglund: "Orättvist och ohållbart"

För att komma tillrätta med lönegapet vill rörelsen Lön hela dagen bland annat se en jämställd föräldraförsäkring, lika möjligheter till heltidsarbete samt trygga anställningsformer.

"Det är orättvist och ohållbart att kvinnor fortsätter att få lägre lön än män för lika och likvärdigt arbete. Nu krävs politiska åtgärder och jämställda kollektivavtal som ger kvinnor löner som går att leva på och som sluter lönegapet för gott", säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, som är initiativtagare till rörelsen, i ett pressmeddelande.

Fakta: Lön hela dagen

Rörelsen Lön hela dagen är en samling av fackförbund, kvinnoorganisationer och kvinnoförbund, exempelvis Sveriges Kvinnolobby, Akademikerförbundet SSR, Kommunal och LO.

Varje år presenterar rörelsen en uträkning som omvandlar den genomsnittliga löneskillnaden mellan män och kvinnor i Sverige till oavlönad arbetstid.