Karriär

Lär dig varför du stressar

Strunta i de senaste modemetoderna för att dämpa stressen. ”Det är mer effektivt att förstå hur stress funkar och varifrån den kommer”, säger den amerikanska psykologiprofessorn Art Markman.

Publicerad

Stress är en känslomässig reaktion, som har sitt ursprung i motivationssystemet.

- Om du vet varför du reagerar med stress kan du hitta egna metoder för att hantera stressen, säger Art Markman i en artikel i Harvard Business Review. Han är professor i psykologi och marknadsföring på Texas-universitetet i Austin och har land annat skrivit böckerna Smart Thinking, Smart Change och Habits of Leadership.

Art Markman beskriver motivationssystemet med att det består av mål och energi som gör det möjligt att uppnå dem. Du mår bra när du uppnår målen och dåligt när du misslyckas. Stress är en negativ känsla och skvallrar därför om ett mål som du inte har nått, enligt Art Markman. Det finns något du vill slippa.

Han har tre råd till den som vill komma tillrätta med sin stress.

  1. Ta reda på vad det är du försöker undvika. Det kan vara uppenbara saker som arga kunder, jobbiga chefer, deadlines. Men när det gäller kronisk stress är det knepigare. Prata med en terapeut eller god vän för att få hjälp att nysta. Då upptäcker du kanske att du överreagerar på stressfaktorn.
  2. Ändra din attityd. Du kanske fokuserar för mycket på allt som kan gå fel. Titta i stället på det trevliga med jobbet, det du verkligen vill uppnå. Då byter du från den delen av motivationssystemet som jobbar med att slippa till att aktivera den del som vill uppnå mål.
  3. Lugna ner dig. Om du är så uppstressad att du inte kan vare sig hitta orsakerna eller ändra attityd behöver du metoder för att få bort stresspåslaget. Gå undan en stund och koncentrera dig på din andning, det kan hjälpa. En promenad är också bra eller en stund på gymmet. Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att kanalisera den energi som undvikande-delen av motivationssystemet har skapat.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook