Karriär
"Kvar att förstå"
Den svenska forskningsstationen Wasa, basen för projektet Mara. Här har man undersökt luftmassor med hjälp av en atmosfärradar. Civilingenjören Daria Mikhaylova på Institutet för rymdfysik har varit på plats. Foto: Hans Nilsson, IRF.
Med radarekon undersöker hon luftturbulens och vindprofiler.
Daria Mikhaylova är ingenjören som reste till Antarktis och vände blicken mot skyn.
Under 2010 och 2011 genomförde Institutet för rymdfysik mätningar av vindprofiler, vågor, turbulens och temperaturgradienter i Antarktis atmosfär med hjälp av radarekon. Projektet heter Mara.
Daria Mikhaylova är en av forskarna som på plats försökte förstå mer av Antarktis atmosfär.
– Huvuduppgiften var att mäta atmosfären med en frekvens på 54 megahertz. Vi skickade också upp radio- och ozonsonder med hjälp av ballonger upp till 25 kilometers höjd, säger hon.
Målet var bland annat att samla in data som ska kunna öka kunskapen om hur molnen högst upp i atmosfären bildas, och hur luftmassor blandas. Undersökningarna kan också öka kunskapen om meterologiska störningar i Antarktis. Kontinuerliga mätningar görs även i Kiruna för att kunna jämföra de norra och södra hemisfärerna.
– Det är samma mekanismer på luftväxling mellan de olika luftlagren, men nattlysande moln bildas högre över Antarktis. Resultaten visar att vi har kvar att förstå om cirkulationen i den övre atmosfären, säger Daria Mikhaylova.
Den största utmaningen för forskarna på Antarktis har varit logistiken.
– Att ha radarn på Antarktis är inte samma sak som i Kiruna, där man kan åka till stan och köpa reservdelar eller beställa dem inom en vecka. Vi har fått lösa problem med det som vi har packat med oss, säger hon.
Efter säsongen 2010-2011 flyttades radarn till Troll i Norge. Planer finns på att flytta radarn till den indiska stationen Maitri under 2014.