Karriär

"Här är man skyldig att lära sig förändring"

Anders Holmström är programansvarig på KTH Executive School, som vidareutbildar chefer. Foto: Christian Rehn
Per Ericson Foto: Christian Rehn
Anders Holmström Foto: Christian Rehn

Även gamla rävar kan lära sig mer. På KTH Executive School sätter sig erfarna chefer i skolbänken. På schemat står bland annat Internet och teknikskiften.

Publicerad

Vad har Scania, ABB och Bombardier gemensamt? De har medarbetare som deltar i årets upplaga av kursen Industrial Management, anordnad av KTH Executive School. Per Ericson har skickats hit av sitt företags moderkoncern, VBG Group.

– Det är flera från koncernen som ska gå den. Det ger ett gemensamt synsätt och samma teoretiska bas. Vi är uppdelade i tre divisioner fördelat i Sverige och Tyskland. Vi kanske inte pratar varandras språk men nu får vi samma terminologi, säger han.

När Ny Teknik besöker årets upplaga av kursen, har den bara hunnit pågå i några dagar. Varje år antas cirka 20 personer på kursen som pågår under 20 dagar, fördelat på fyra tillfällen. Gemensamt för deltagarna är att de är högt uppsatta chefer.

– Hittills har vi pratat om hur det strategiska arbetet förändras med tiden. Samhället går fortare med snabbare teknikskiften. Förut kunde ett företag nästan planera utifrån sovjetiska femårsplaner. Det går inte i dag, säger Per Ericson och fortsätter:

– Jag vill lära mig mer om just det, alltså om strategiskt arbete och metoder för detta. Det kan bidra till effektiviseringar.

KTH Executive School, som anordnar kursen, anser att kursen fyller ett behov hos många teknikföretag.

– Internet och internationaliseringen leder till ett behov hos teknikföretag att införa nya strategier. Det är ett ständigt pågående arbete som påminner om arbetet med att sköta en trädgård, säger Anders Holmström, programansvarig för kursen.

Så det är inte bara ett förkovrande att gå här?

– Nej, de som deltar i kursen har en skyldighet att lära sig förändringsarbete. Det råder en stenhård konkurrens i dag och det driver deltagarna till oss.

Men flera av deltagarna är erfarna ledare. Vad kan ni lära dem om teknikskiften och förändringsarbeten som de inte redan kan?

– Var och en är erfaren inom sitt område. Men vi utbildar inte personer för att bli bättre inom sitt specialområde, utan de ska förstå de andra specialisternas behov och företaget som helhet. Det kan handla om en HR-chef som vill förstå teknikföretags speciella förutsättningar för att kunna göra bättre rekryteringar, säger Anders Holmström.

Ni betonar mångfald. Samtidigt är det inte en enda kvinna med på kursen. Hur går det ihop?

– Just i år är det ingen kvinna med. Det är vår största utmaning. Det är väldigt få kvinnor som söker kursen. Överhuvudtaget är det en utmaning att få fler kvinnor till teknikföretag. Det är tråkigt för det påverkar också lönsamheten.

KTH Executive School

  • KTH Executive School är aktiebolag som är helt kommersiellt och ägs av KTH Holding AB. Verksamhetens överskott återinvesteras i KTH:s forskning och kompetensutveckling.

  • Skolan har kurser, skräddarsydda för olika verksamheter. Kursen Industrial Management vänder sig till industriföretag engagerade i utveckling och tillverkning av sammansatta produkter och system, till exempel fordon och maskiner.