Karriär

Gratis utbildning ska ge fler kvinnor i it-branschen

Projektets mål är att snabbutbilda kvinnliga javautvecklare. Foto: TNG
Åsa Edman Källströmer, vd för TNG. Foto: TNG

Det råder stor brist på utvecklare - men samtidigt är det få kvinnor som söker sig till yrket. Därför startar nu Arbetsförmedlingen och rekryteringsföretaget TNG pilotprojektet Java4women, med målet att snabbutbilda kvinnliga javautvecklare.

Publicerad

– Det har länge pratats om att det behövs fler kvinnor i it-branschen. Vi vill göra något konkret här och nu för att skynda på den utvecklingen. Det finns flertalet initiativ på högskolor och universitet för att locka tjejer till tekniska utbildningar, men det kommer att dröja fler år innan de satsningarna ger frukt. Med vår intensivutbildning kommer deltagarna att få lära sig grunderna i javautveckling på 16 veckor, vilket innebär att de kommer att vara redo för arbetslivet på drygt fyra månader, säger Åsa Edman Källströmer, vd för TNG.

Första kullen i Java4women-intiativet ska ta plats i skolbänken redan i oktober. TNG, Arbetsförmedlingen och Lexikon, som utför utbildningen, har precis påbörjat arbetet med att gå igenom ansökningarna. Programmet ska ha totalt 20 utbildningsplatser, och man kommer aktivt leta efter personer som har en annan bakgrund än de som många andra har på tekniska utbildningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här