Grabbig bild av it-branschen avskräcker unga kvinnor

2015-06-25 14:03  
Kvinnliga ingenjörer säger nej tack till it-branschen, visar undersökning. Foto: Colourbox

Den grabbiga bilden av it-branschen avskräcker många unga tjejer från att intressera sig för en karriär inom it-yrken. Det visar en studie som gjorts på uppdrag av bland andra Ericsson.

Kommunikationsföretaget Insight Intelligence intervjuade i maj i år över 1 012 kvinnor mellan 16 och 30 år i hela Sverige om deras syn på att arbeta med it. Det skedde på uppdrag av telekombolaget Ericsson, internetstiftelsen IIS, fackförbundet Unionen och it-företaget Centric.

Undersökningen visar IT-företag, skolorna, och it-utbildningar behöver göra mycket mer än vad de gör i dag för att locka unga tjejer att intressera sig för it.

Svaren i enkäten tyder dock på att det ”snarare är bilden av it som unga kvinnor inte är intresserade av än arbetsuppgifterna i sig”, skriver Insight Intelligence.

  • Mer än varannan (56 procent) av de tillfrågade uppger att de inte jobbar med it och i dag och inte heller kan tänka sig det i framtiden.
  • Men 36 procent svarar att de inte jobbar med it i dag - fast kan tänka sig att göra det framöver.
  • Bara 4 procent av de intervjuade arbetar inom it och trivs med sina jobb.
  • Mer än var fjärde svarade att den främsta anledningen till så få kvinnor arbetar inom it är en grabbig företagskultur, och var femte bedömer att de inte skull trivas i en mansdominerad miljö.
  • Men väldigt få (11 procent) har egentligen fått lära sig vad it innebär i skolan.

Enligt undersökningsföretaget såg man också en diskrepans mellan kvinnornas självbild och deras bild av it-jobben. En slutsats är att marknadsföringen för exempelvis it-utbildningar inte riktar sig till kvinnor. För att locka unga kvinnor att hoppa på karriärer inom it, krävs ett annat tilltal, bedömer man.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt