Karriär

”Gör upp långsiktigt karriärmål”

En karriär kan se ut på många sätt. Och man påverkar riktning genom egna beslut. -Gör upp ett långsiktigt karriärmål och fundera på hur du ska komma dit, är rådet från Maria Rang på Sony Mobile, till 84 kvinnliga ingenjörer.

Publicerad

Kvinnliga ingenjörer är ofta i minoritet på arbetsplatserna och många är intresserade av nätverk för att träffa andra kvinnliga ingenjörer.

Därför arrangerade Ingenjörskarriär en inspirationskväll i Malmö som lockade 84 ingenjörer.

-Jag är intresserad av att skapa ett arbetsmässigt nätverk, säger Hanna Elf, en av ingenjörerna på plats.

-Jag vill få ny inspiration, säger Katarina Lindgren.

Första inspiratör var Maria Rang, senior projektledare på Sony Mobile, som talade om sin karriär. För Maria Rang har det långsiktiga karriärmålet varit bra att kunna stämma av mot när möjligheter dykt upp. Frågan är då om chansen är en väg mot det långsiktiga målet eller om det är lika bra att tacka nej till ett erbjudande.

Fast samtidigt kan hon inte se något tydligt karriärmål i dag.

-Jag trivs så bra med jobbet jag har, säger hon.

Precis så resonerade många av ingenjörerna under kvällens diskussioner.

-Det är viktigt att man trivs och har roligt på jobbet, menar Petra Offrell och får medhåll av Beatrice Skarp och Camilla Gummesson som fyller i.

-Det ska vara glädjefyllt att gå till jobbet, Camilla Gummesson.

Samtidigt finns en rad andra faktorer som är viktiga för att ingenjörerna ska anse ett jobb attraktivt.

-Det måste vara sådana villkor att det går att balansera jobb och privatliv, så att man känner att man räcker till på bägge ställen, anser Sara Hall, som tillsammans med sina bordskamrater diskuterade bland annat flexibel arbetstid och betald restid.