Karriär
Gör affär av forskningen

Ett hav av forskningsresultat skulle kunna kommersialiseras. Kanske rädda liv. - Jag tycker att vi gör en samhällsinsats, säger Anders Gezelius, som driver Mentor4Research.
Uppdraget är att vara katalysator för kommersialisering av forskningsresultat.
- Vi vill inte göra bra forskare till dåliga entreprenörer, säger Anders Gezelius.
Universitet och högskolor har tre uppgifter: lärande, forskning och så den "tredje uppgiften": samverkan med näringslivet.
- Det finns forskare som inte är intresserade eller vet hur man gör, säger Anders Gezelius, ansvarig för programmet Mentor4Research på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva.
Det man gör, med innovationsmyndigheten Vinnova som finansiär, är att para ihop utvalda forskare och handplockade industriellt kunniga personer med rätt nätverk.
- Det betraktas ibland som lite fult när forskare kommersialiserar sina resultat, det till och med motarbetas av en del, säger Anders Gezelius, som drömmer om en ny innovationskultur, där det är fint att kommersialisera.
Han är civilingenjör från KTH, stack till USA, jobbade i Silicon Valley, startade programvaruföretag. Nu är han svensk managementkonsult med innovation och entreprenörskap som favoritämnen.
Än så länge är det Karolinska institutet, KTH, Uppsala universitet, SLU, Linköpings universitet och Chalmers som deltar i Mentor4Research, men det kan bli fler.
- Det är viktigt att forskaren får stöd och hjälp från sitt lärosäte, Linköping och Uppsala är bäst i klassen, säger Anders Gezelius.
Förra året var det 57 forskare som deltog i det årslånga programmet. Nästa omgång, som startar i höst, blir det nog 70-80. Den forskare som har utvecklats allra mest under programmets gång vinner 100 000 kronor.