Karriär

Googles hårda krav på sina anställda: Producera mera

Google verksamhet i Ryssland står på spel. Foto: Matt Rourke/AP/TT
Google verksamhet i Ryssland står på spel. Foto: Matt Rourke/AP/TT
Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / TT
Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / TT

Uppsägningarna har duggat tätt i den amerikanska techindustrin på sistone. Nu reagerar även storbolagen. Googles vd Sundar Pichai menar att de anställda just nu inte producerar vad företaget behöver och vill att de ska hjälpa till att ”skapa en kultur” för produktivitet.

Publicerad

Det var på ett sedan tidigare planerat möte med företagets cirka 170 000 anställda förra onsdagen som Googles vd Sundar Pichai talade om anställdas nivå av produktivitet som ett problem, rapporterar CNBC. Detta efter att Googles ägarföretag Alphabet inc redovisat lägre vinst än förväntat för andra kvartalet i rad.

– Jag ville bidra med lite ytterligare kontext efter vår resultatrapport, och även be om er hjälp. Det är uppenbart att vi står inför en utmanande makromiljö med större osäkerhet framför oss, sa han inledningsvis enligt den amerikanska mediekanalen.

Google sänker takten

Pichai klargjorde visserligen att företaget, för tillfället, inte planerar några uppsägningar. Men sa samtidigt att antalet anställda just nu inte matchar den produktivitet som företaget redovisar.

– Det finns verkliga farhågor om att vår produktivitet som helhet inte är där den behöver vara för det antal anställda vi har, sa han.

Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / TT
Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / TT

Sedan tidigare har Google-vd:n meddelat att företaget kommer att sänka takten för nyanställningar och investeringar under 2023. Redan tidigare har han också bett anställda att arbeta med ”större hunger”.

– Jag skulle vilja be er alla om hjälp, sa Sundar Pichai på mötet och fortsatte med sin uppmaning:

– Skapa en kultur som är mer uppdragsfokuserad, mer fokuserad på våra produkter, mer kundfokuserad. Vi bör tänka på hur vi kan minimera distraktioner och verkligen höja ribban för både produktexcellens och produktivitet.

Gör sig redo för tuffa tider

Sundar Pichai lanserar även projektet kallas ”simplicity sprint”. Inom ramen för det kommer tre frågor att ställas till alla anställda. Målet är att nå ”bättre resultat snabbare”.

Googles vd är inte den enda bland de stora techbolagens ledare som uttalat sig om sina företags produktivitet den senaste tiden. Nyligen kom Mark Zuckerberg med ett liknande produktivitets-utspel efter att Metas resultatrapport varit en besvikelse.

I ett inslag i kanalen menar CNBC:s teknikkorrespondent Steve Kovac att budskapet är: Att företagen gör sig redo för tuffa tider och att det kommer krävas av de anställda att de höjer sin produktivitet.

– Budskapet är att den som inte är redo för det bör ta sig vidare redan nu innan uppsägningarna startar, säger Kovac.