Qamcom öppnar nytt ”kontor” där alla jobbar hemma

2022-07-10 07:00  

Teknikbolaget Qamcom har öppnat ett nytt kontor där samtliga medarbetare ska jobba på distans. Olof Kindgren, platsansvarig för distanskontoret, vill dra nytta av sina erfarenheter av arbete med open source.

Det Göteborgsbaserade teknikbolaget Qamcom har uppmärksammats för sina annorlunda sätt att organisera arbetet på tidigare. Som när de 2019 avskaffade vd-positionen och samtliga chefspositioner för att i stället ha en platt organisation som bygger på ”självstyre”.

Nu öppnar företaget ett nytt kontor – Qamcom Anywhere – där samtliga medarbetare ska arbeta på distans. Olof Kindgren, som fått rollen som platsansvarig, är hittills den enda anställda. Flera rekryteringsprocesser pågår dock.

Det var de påtvingade förutsättningarna under pandemin som på allvar visade att distansarbetet är möjligt i större skala. Men Olof Kindgren själv har arbetat på distans för Qamcom sedan han flyttade till Karlstad för fyra år sedan och har drömt om distanskontoret i flera år.

Olof Kindgren själv har arbetat på distans i fyra år. Foto: Qamcom

– Vi har medarbetare på våra fasta kontor som redan jobbar på distans och vi skulle kunna ha fler i exempelvis Göteborg eller Stockholm. Men tanken nu är en organisation som i grunden är tänkt att jobba remote så att det redan från början är samma förutsättningar för alla, säger han.

Kommunikationen blir viktig

Detaljerna för hur arbetet ska se ut kommer att växa fram med tiden.

– Jag tar mycket inspiration från open source-projekten som jag jobbade med under tio, femton år med personer över hela värden, säger han.

Kommunikation kommer vara en viktig aspekt.

– När man förlorar det här med att kunna höra varandra i korridoren eller att ha spontana samtal så gäller det att ha fasta former för det i stället. Man måste veta var man skriver ner vad man gjort i arbetet och hur det gjorts. Man ska även ha bra möjligheter att föra över filer till varandra, säger han.

Han menar att det fungerar bra att arbeta på distans med såväl mjukvara som hårdvara.

– När jag arbetar har jag antingen hårdvaran här hos mig eller så har jag tillgång till den på distans. Många som sitter på fysiska kontor arbetar ändå så, att de kopplar upp sig mot en hårdvara på distans, säger han.

Till en början söker Qamcom kompetens för FPGA (field programable gate array) och embedded software till sitt Anywhere-kontor. Dels för att det områden som Olof Kindgren kan leda i, dels för att behovet är stort.

De som anställs kommer behöva en plats där de kan sitta som i de flesta fall kommer att vara i deras hem. Qamcom köper skärm, dator, stol, höj- och sänkbart skrivbord och eventuell specialutrustning som behövs.

”Kontor passar inte alla”

Kommer ni skicka hem en arbetsterapeut för att titta på ergonomin?

– Vid behov kanske vi gör det. Men främst kommer det handla om att vi erbjuder bra utrustning som ska ge en god arbetsplats.

Olof Kindgren tror att det sociala kommer att bli ännu viktigare än på ett fysiskt kontor. 

– Det bör bli en del resurser över när företaget inte har ett kontor att betala för och då tänker vi att vi kan lägga dem på fler resor så att vi träffas ofta. Jag tror det är viktigt att träffas tidigt i ett samarbete för att se vem personen i andra änden är.

Att arbeta på plats på kontoret passar inte alla, menar Olof Kindgren. Foto: Qamcom

Till en början söker Qamcom personer inom Sverige, men kan vid ett senare stadie även rikta sig mot andra delar av världen. Olof Kindgren tror att det kan handla om personer som bor i stan men vill bo på landet, eller någon som redan finns på landet där urvalet av arbetsgivare tidigare varit begränsat.

Att välja distanskontoret handlar även om rent personliga preferenser, menar Olof Kindgren.

– Det kanske inte passar alla, men det passar heller inte alla att jobba på plats på ett kontor heller, säger han.

Fakta: Qamcom.

Göteborgsbaserat teknikföretag som grundades 2001. Har cirka 200 anställda på kontor i Göteborg, Stockholm, Linköping, Denver, Budapest, Wellington och så det senaste – Qamcom Anywhere.

Bolaget har genom åren haft kunder som Ericsson, Volvo och Hasselblad. Anlitas enligt Olof Kindgren ofta för att ta fram mjuk- eller hårdvara för ”komplexa elektroniska produkter".

40 procent av de Qamcoms anställda har doktorerat och genomsnittlig arbetslivserfarenhet är 17 år.

Källor: qamcom.com, Olof Kindgren.

John Palm

Mer om: Distansarbete

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt