Karriär

Goda ledare skyller inte ifrån sig

Att skylla sina dåliga resultat på olika yttre omständigheter är en simpel metod för att dölja sina egna tillkortakommanden, menar experten. Foto: Colourbox
Att skylla sina dåliga resultat på olika yttre omständigheter är en simpel metod för att dölja sina egna tillkortakommanden, menar experten. Foto: Colourbox

Skyll inte ifrån dig och våga fatta obekväma beslut. Det är några av ledarskapscoachens tips till den som vill växa som ledare.

Publicerad

Den som önskar vara en ledare av rang bör akta sig för visst beteende som är kontraproduktivt, skriver Peter Vajda på Management Issues, där han listar de fem vanligaste varianterna.

Han tipsar också den som vill utvecklas i sitt ledarskap hur man undviker fällorna.

  • Dåligt beteende 1: Skyller på andra

Det är sorgligt vanligt att chefer och ledare skyller sina dåliga resultat på olika yttre omständigheter. Att spela martyr är en simpel metod för att rikta uppmärksamheten bortom sina egna tillkortakommanden.

Åtgärd: Strunta i den lilla andel faktorer som du ändå inte har något inflytande över. Fokusera på de saker du råder över, vilka utgör majoriteten. Din attityd, arbetsmoral, vad du ägnar arbetstiden åt och hur du utför ditt jobb är helt och hållet upp till dig själv.

  • Dåligt beteende 2: Törs inte ställa krav

Många ledare och chefer undviker att ställa krav på omgivningen. Det leder till en kraftlös företagskultur.

Åtgärd: Kräv resultat av dina medarbetare. Det förutsätter klart definierade mål, annars vet inte folk vad det är de ska ta ansvar för. Det ska också finnas uttalat vilka konsekvenser blir om inte målen uppfylls.

  • Dåligt beteende 3: Undviker impopulära beslut

Vissa ledare äventyrar hellre hela verksamheten än fattar beslut som hotar deras popularitet.

Åtgärd: Byt jobb om du inte har styrkan att fatta nödvändiga beslut. Varken du själv, teamet eller företaget kommer att kunna utvecklas och växa annars.

  • Dåligt beteende 4: Överskattar sin egen betydelse

Ledare med uppblåst ego skapar rädsla, förkväver engagemang och undergräver moral.

Åtgärd: Kom ihåg att ingen är oersättlig. En effektiv chef får sina medarbetare att bli starka och självgående.

  • Dåligt beteende 5: Blundar för inkompetens

Det är slöseri med energi och resurser att satsa på den som av någon anledning inte passar för sitt jobb.

Åtgärd: Ägna din tid och uppmärksamhet åt dem som har potential.

Såhär kommenterar Peter Vajda sin åtgärdslista:

- Det är inget brott att upptäcka och tillstå att du är en ledare i lättviktsklassen. Däremot att inte göra det som krävs för att flytta upp en viktklass.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook