Karriär

Flera problem med flera kärnor

Tekniken är redan här, men det är svårt att göra program som utnyttjar all kraft i de nya processorerna med många kärnor. Det ska forskning vid Uppsala universitet ändra på.

Publicerad

Det nya forskningscentret UPMARC invigdes nyss och har som mål att se till att effektiviteten ökar i framställningen av ny programvara. Nya metoder för programmering av parallella processer ska tas fram under de kommande tio åren.

Allt fler processorchip konstrueras med flera processorer som arbetar parallellt. På marknaden idag är det vanligt med två processorer per chip, men i framtiden kommer det bli allt fler. Det ställer nya krav på de utvecklare som skriver programvara och vill utnyttja processorkraften smart.

- Parallell programmering är svårare än vanlig utveckling. Det handlar om andra typer av algoritmer, säger Johan Bevemyr, systemarkitekt på Tail-f Systems, till Computer Sweden.

UPMARC har fått 93 miljoner kronor i s k Linnéstöd av Vetenskapsrådet.

- Sverige har ett bra utgångsläge för att ha en ledande roll vid utvecklingen av dessa verktyg. Satsningen på UPMARC är unik i Sverige och bygger på den internationellt ledande forskning som finns här vid institutionen för informationsteknologi, säger Bengt Jonsson, professor i datorteknik vid Uppsala universitet.

Forskarna vid UPMARC skall ta fram kraftfulla automatiska programmeringsverktyg som kommer att behövas för att lösa den stora utmaningen som parallell programmering är.