KARRIÄR

Facebook-ägaren stramar åt bonusprogram: ”Förstår om anställda blir besvikna”

Facebook-ägaren Meta Platforms koncernchef och grundare Mark Zuckerberg stramar åt koncernens bonusvillkor. Arkivbild
Facebook-ägaren Meta Platforms koncernchef och grundare Mark Zuckerberg stramar åt koncernens bonusvillkor. Arkivbild

Meta Platforms, som bland annat äger Facebook och Instagram, planerar åtstramningar av sitt bonusprogram. Det ska även bli tätare mellan utvärderingarna av de anställdas prestationer, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till interna dokument.

Publicerad Uppdaterad

Anställda som får betyget "uppfyller de flesta förväntningarna" i nästa utvärdering kommer i nästa runda bonusutbetalningar att få nöja sig med 65 procent av den maximala bonusen. Tidigare låg denna kategori av medarbetares bonusandel på 85 procent, enligt tidningen.

Samtidigt planeras nu två utvärderingar per år mot tidigare en per år.

"Vi förstår att detta är en betydande förändring som kan göra vissa anställda besvikna, men det knyter an till vårt fortsatta fokus på att bibehålla en högpresterande kultur", skriver Metas ledning i ett internt dokument.

Uppgifterna rapporteras av tidningen sedan Mark Zuckerbergs imperium hittills i år varslat om uppsägningar av 27 000 anställda i två rundor – de mest omfattande uppsägningarna i koncernens historia.

Zuckerberg har själv kallat 2023 "ett år av effektivitet" och en rad andra teknikbjässar – som Google-ägaren Alphabet och Microsoft – har också presenterat ovanligt stora personalneddragningar.