Tekniken som tar hemmakontoret till nästa nivå

2021-05-10 11:13  

Undvik wifi, skaffa ett bra headset, sätt en lampa på rätt ställe, och använd en timer. Det är några av tipsen som kan lyfta hemmakontoret.

Många av oss har jobbat hemma i över ett år, och det ser ut att fortsätta ett tag till. Men hemmajobb behöver inte innebära videomöten med dålig uppkoppling och bristande ljudkvalitet, eller ont i nacke och armar efter många timmar framför laptopskärmen. Den som tar tekniken till hjälp kan undvika många av fallgroparna, och för att få ihop de bästa tipsen tog vi hjälp av Anders Thoresson, frilansjournalist för bland andra Ny Teknik och teknikföreläsare. 

Även innan pandemin har han arbetat hemifrån under många år, och satsat på tekniken för att lyfta hemmakontoret till nästa nivå. 

– Man kan dela upp det i två delar. Dels behövs en uppsättning teknik för att du ska få en så bra arbetsmiljö som möjligt, och sen behövs en annan för samarbetet med kollegorna, säger han. 

Till att börja med är rekommendationen att skaffa en stabil internetuppkoppling. 

– Jag har själv sett till att jag jobbar via en kabelanslutning istället för via wifi. Vid viktiga möten och föreläsningar kan jag inte förlita mig på wifinätet utan det är sladd som gäller, säger Anders Thoresson.

Läs mer: Hemmakontoret en rättsligt oklar plats: ”Svårt att argumentera”

Ha inte fönstret bakom dig på videomötet

Nästa steg är att konstatera är att den bärbara datorns mikrofon och kamera för det mesta inte räcker hela vägen när det kommer till att ge en så bra bild som möjligt av dig på ett videomöte. 

– Det första man behöver titta på där är enligt mig ljudkvalitén. Jag stör mig mer på ett ljud som är dåligt än en bild som inte är bra. Därför är ett vettigt headset det första att satsa på i teknikväg. Jag rekommenderar ett trådbundet headset med bra mikrofon, eller en extern usb-mikrofon, säger Anders Thoresson. 

När det gäller bildkvalitén är det inte säkert att det behövs någon avancerad teknik. Det kan räcka långt att bara placera sig rätt utifrån ljuset i rummet. 

– Jag sitter i alltför många möten där folk har ett stort fönster bakom sig, vilket gör att kameran inte exponerar på ett vettigt sätt, personen blir alldeles för mörk. Sätt dig så att ljuset kommer framifrån eller från sidan, det gör stor skillnad. Labba tills bilden blir bra, säger Anders Thoresson. 

Den som har pengar och vill förbättra bildkvalitén mer kan köpa en renodlad webbkamera. Den som äger en systemkamera kan också undersöka om den går att koppla in i datorn och använda som webbkamera. Och för den som vill gå ännu längre finns fler trick. 

– Vill man ta det till nästa steg, kanske om man ska hålla onlineföreläsningar, finns en gratis mjukvara som heter OBS. Det fungerar som ett digitalt mixerbord som låter en jobba med bild i bild-funktioner, byta mellan olika kameror, och så vidare. Går man så långt är det kanske dags att börja titta på en greenscreen också, säger Anders Thoresson.

Läs mer: Undersökning: Så ser den ultimata arbetsveckan ut – efter coronapandemin

Undvik gamnacken med externt tangentbord

Så långt om samarbetet med kollegorna och videomöten. Men för den egna arbetsmiljön då? Här finns också tekniska tips som kan hjälpa. 

– Satsa på ett externt tangentbord och mus. Jag bar hem det från kontoret efter en veckas hemarbete. Fördelarna är framför allt två: dels är de mer ergonomiska och skönare att jobba med, dels gör det att du kan placera din bärbara dator utan att ta hänsyn till att du behöver ha datorn som tangentbord, säger Anders Thoresson.

Satsa på ett externt tangentbord och mus, tycker Anders Thoresson. (Genrebild) Foto: Pexels

För att undvika den berömda gamnacken går de ergonomiska rekommendationerna ut på att skärmens övre del ska vara i ögonhöjd, och avståndet mellan öga och skärm ska vara minst 45 centimeter.

Hemmajobbaren kan också använda mjukvara för att förbättra den egna arbetsmiljön. 

– Att komma ihåg mikropauserna är viktigt, annars tar kroppen stryk. Jag tyckte att det var svårt att komma ihåg dem och har använt mig av datorprogrammet rest. Det är en timer som gör skärmen svart och säger åt mig att resa på mig en gång i halvtimmen. Det går såklart lika bra att sätta en timer på mobilen också, säger Anders Thoresson. 

Slutligen tipsar han om en teknik som hjälper om du inte är den enda som arbetar eller studerar hemifrån. 

– Ett par brusreducerande hörlurar är väldigt skönt att ha. Vi har två barn i tonåren som har haft hemstudier emellanåt, och den arbetsro som hörlurarna gett har i perioder varit riktigt värdefull, säger Anders Thoresson.

Redaktionens tips för hemjobbarens teknik

Anders Frick: "Satsa på en rejäl extern bildskärm samt en kraftig wifirouter, gärna med stöd för meshnätverk om ditt hus är stort eller om du även vill altanjobba med god täckning".

Henning Eklund: "Det är inte någon avancerad teknik, men att ha en kontorsstol med nackstöd är väldigt skönt. Om jag varit fast med laptopkameran vid viktiga videomöten eller presskonferenser har en hög med böcker under datorn fått bilden att se betydligt bättre ut".

Henning Eklund

Mer om: Hemarbete

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt