Studie: Distansarbete gör oss mer produktiva

2021-05-14 09:33  
Enkäten, som gjordes under 2020, visar tydligt att många ser fördelar med distansarbete. Foto: Martina Holmberg / TT

Färre avbrott och ökad flexibilitet har resulterat i att vi har blivit mer produktiva på hemmakontoret. Det visar en ny studie.

I ett pågående forskningsprojekt vid Mälardalens högskola undersöks hur distansarbete påverkar arbetslivet och vår psykosociala hälsa. I en förstudie har närmare 150 hemmajobbare besvarat en enkät där de fritt beskrivit sina upplevelser av nuvarande arbetssituation. 

Enkäten, som gjordes under 2020, visar tydligt att många ser fördelar med distansarbete. En majoritet av deltagarna anser att produktiviteten har förbättrats när de nu har större möjlighet att styra sitt arbete själva. Färre avbrott innebär också ökad möjlighet att jobba fokuserat. 

Läs mer: Rapport pekar ut flera åtgärder för en bättre arbetsmiljö på hemmakontoret

Några deltagare anser dock att produktiviteten har försämrats. Många saknar även spontana samtal och idéutbyte med kollegor. Enkäten vittnar också om färre pauser under dagen och att den fysiska arbetsmiljön har blivit sämre.  

När det gäller upplevelser av arbetsmöten är bilden splittrad. Här anser en del att produktiviteten försämras när mycket tid går åt till digitala möten medan andra uppgav att mötena blivit färre och effektivare. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Distansarbete

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt