Karriär

Claudia Olsson utsedd till ”ung global ledare”

2010 blev Claudia Olsson från Stockholm som första svensk antagen på Singularity University. Foto: Jörgen Appelgren
2010 blev Claudia Olsson från Stockholm som första svensk antagen på Singularity University. Foto: Jörgen Appelgren

Hon är en av Sveriges mest tongivande röster kring digitalisering. Nu har Claudia Olsson utsetts till ”ung global ledare” av World Economic Forum.

Publicerad

Hon har läst industriell ekonomi på KTH. Internationell ekonomi på Handelshögskolan. Studerat vid Singularity University på Nasas campus i Kalifornien, där några av hennes mentorer hette Larry Page, Ralph Merkle och Buzz Aldrin.

Hon har fördjupat sig i robotik i Sydkorea, jobbat som rådgivare åt utrikesdepartementet, skrivit framtidsrapporter åt digitaliseringskommissionen, arbetat för FN i New York och har en lång rad ledarskapsutmärkelser att dekorera sitt cv med.

Sedan en tid är hon vd för konsultbolaget Exponential, som hon själv grundade. Och nu har hon utsetts till ”young global leader” av World Economic Forum. Claudia Olsson är 33 år.

– Jag har alltid varit väldigt nyfiken och velat anförskaffa så mycket kunskap som möjligt. Alltid velat förstå mer av världen och hur man kan påverka med den kunskap man har.

Läs mer:

För Olsson går vägen till förändring – både vad gäller samhälle och näringsliv – via ny teknik. Robotik, automation, artificiell intelligens, bioteknik och blockkedjor är några av de områden hon tror kommer att förändra världen.

– Den digitala tekniken får nu så snabbt genomslag att jag absolut tror att det rör sig om en omfattande global påverkan. Man kan jämföra med industrialiseringen och elektrifieringen. Vi lever i en tid där teknik utvecklas exponentiellt.

”Exponentiell” är ett medvetet val av ord. Olssons konsultbolag heter just Exponential; ordet används ofta för att beskriva hur den tekniska utvecklingen sker i allt högre hastighet.

Exponential erbjuder företag hjälp att ställa om till en digital värld – och märker att intresset för det är på uppgång.

– Det växer hela tiden. Men det som hänt nu är att näringslivet efterfrågar konkreta lösningar. Vad de kan implementera nu och om tre eller fem år. Det är viktigt att man gör upp en strategisk plan. Vi hjälper bolag med genomlysning av organisationen för att se vilka områden som kan digitaliseras. Vilken teknik och vilka lösningar som är mest relevanta.

Läs mer:

Nu väntar en ny möjlighet för Claudia Olsson. Som en av de nyutnämnda unga globala ledarna i World Economic Forum ska hon fortsätta tackla de stora frågorna, med den plattform World Economic Forum innebär.

– Det var en fantastisk nyhet. Målsättningen är ju att alla som ingår i programmet ska bidra på olika sätt för att skapa positiva samhällsförändringar.

Flera svenskar har utsetts tidigare

World Economic Forum är en ideell schweizisk stiftelse, känd för sin årliga konferens i Davos. De har utsett unga globala ledare varje år sedan 2004. Några av de som tidigare ingått i sällskapet är Mark Zuckerberg, Gunhild Stordalen, Karl-Johan Persson, Sergey Brin, Charlize Theron, Niklas Zennström, Birgitta Ohlsson och Daniel Ek.