Dåligt borrade hål, och hål på fel ställe, kan vara ett hot mot grundvattnet.
Nu ska de svenska brunnsborrarna utbildas och certifieras.
- Vi hoppas kunna starta utbildningsarbetet under våren 2002. Idag finns mer än tvåhundra företag som sysslar med brunnsborrning och målet är att alla ska vara certifierade inom fem år, säger Göran Risberg på SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, den myndighet i landet som ansvarar för grundvattenfrågor.
De senaste tre åren har efterfrågan på borrningstjänster ökat, inte minst tack vare värmepumpens växande popularitet.
Den svenska brunnsborrarkåren, som består av geologer och tekniker, är inblandad i nästan all verksamhet som rör anläggning av kommunala och enskilda grundvattentäkter.
Brunnsborrarna jobbar i stor utsträckning med anläggnings- och energiborrning, som också kan vara ett hot mot grundvattnet.
Brunnsborrarna är nyckelpersoner om man vill minska detta hot. Bland annat ska borrarna lära sig hur och var de kan hitta information, som exempelvis kartunderlag, för att undvika onödiga misstag.
Dessutom ska de få en snabbkurs i miljögeologi för att kunna ta till sig informationen, i vattenkemi för att kunna dra slutsatser från vattenanalyser, som exempelvis kan avslöja ifall vattnet var av dålig kvalitet från början eller om någon läcka uppstått.
En orientering i miljörätt ska också ingå. Likaså kommer man ha en genomgång av konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen för att ge borraren kunskap om sina rättigheter och skyldigheter mot kunden.
- På sikt tror jag att konsumentlagarna blir viktiga styrinstrument i miljöarbetet, säger Göran Risberg.
För att bli certifierad ställs också krav på förkunskaperna; som tre års erfarenhet från brunnsborrning och att man genomgått ett svetsprov.
Dessutom krävs att företagets utrustning håller sådan kvalitet att arbetet kan utföras på ett sätt som är bra för miljön.
SGU ska ha huvudansvaret för utbildningens innehåll och genomförande. Ett av Swedac ackrediterat certifieringsorgan kommer dock stå för själva certifieringen.
Kravet på certifiering bottnar i de miljömål som Sveriges riksdag och regering satt upp för de kommande tio åren. "Grundvatten av god kvalitet" är ett av målen, och där är brunnsborrarna nyckelpersoner.