Bästa karriär-tipsen som du aldrig får höra

2017-12-29 10:55  
Tips nummer nio: "Värm aldrig, aldrig fisk i mikron" Foto: Janerik Henriksson / TT

Det finns gott om välmenande men innehållslösa karriärtips. Men de vardagliga, mest givande är det ingen som nämner. Här nedan kommer några som i alla fall garanterar dig en bättre arbetstillvaro.

Erkänn, du har antingen hört dem eller gett dem – de klassiska karriärstipsen: Det är bara att bita ihop, var först på plats och sist att gå. Eller varför inte ”du ska göra det du älskar”. Förvisso finns det ett värde i de här råden, men de är långt ifrån de bästa.

På sajten Quora har frågan om vilka som är de bästa karriärtipsen varit en levande ”diskussion” i flera år. Och flera av de förslag som besökare har gett kring vad man ska sikta in sig på tillhör kategorin vettiga men ovanliga.

1. Häng med i början – Laura Cooke

”När du har fått ett nytt jobb, tacka ja till de första inbjudningarna till lunch eller after work. Om du, oavsett skäl, tackar nej – så kommer du inte bli bjuden efter ett tag. Det kan leda till att du hamnar utanför.”

2. Skryt inte om hur mycket du har att göra – Rajesh Mummaneni

”Att vara upptagen har ingenting att göra med att vara produktiv, även om många tror det. Missuppfattningen leder ofta till stor ineffektivitet. En bra anställd är någon som effektivt kan klara av sitt jobb på utsatt tid. Att ständigt säga att du har mycket att göra – kan ses som att du är ineffektiv.”

3. Förstå telefonkoden – Mike Leary

”Du måste förstå att om folk ser att du tittar på din mobil varje gång det ringer och du väljer att inte svara. Då kommer de tro att du prioriterar ner dem om du inte svarar när de ringer.”

4. Var solidarisk – Scott Wainner

”Se till att hjälpa andra även om det inte finns någon direkt fördel för dig själv. Många gånger kostar det väldigt lite energi att svara på en fråga, öppna en dörr eller stå som referens. Det kanske inte ger något i dag, men i framtiden kan det återbetala sig rejält.”

5. Var problemlösare – Victoria Backaitis

”Fråga din chef vad hens största (arbetsrelaterade) problem är, och hjälp till med att arbeta bort det.”

6. Vidga vyerna – Vikrant Vaidya

”Titta inte enbart uppåt – titta åt sidorna också. För det mesta så utvecklas personer med breda erfarenheter snabbare än de med mycket erfarenhet.”

7. Underlätta för andra – Richard Gary Butler

”Försök se till så att nästa person på tur får det lättare. Som exempel: om du arbetar med ett projekt som involverar många, se efter vad du kan göra för att processen ska flöda bättre för personen som tar över efter dig. Det kommer höja din aktie.”

8. Vem vet att du vet? – Katrina Davies

”Det handlar inte om vad du vet eller vem du känner – det handlar om vilka som känner till att du vet”

9. Förstå lunch-koden – Ryan Harvey

”Värm aldrig, aldrig fisk i mikron”

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt