Karriär
”Att vara ingenjör är mer ett tankesätt än ett yrke”

En praoplats fick tioåringen att bestämma sig: Det var ingenjör hon ville bli när hon blev stor. Nu, 20 år senare, ångrar Sofie Weidenlöv inte beslutet. – Det är få yrken som har sådan bredd, säger hon.
Först ett år på ett läkemedelsbolag i Taiwan, sedan Astra Zeneca och nu inom bilindustrin. På bara några år har Sofie Weidenlöv gått från att vara student till att vara med och utveckla ett konsultbolag mot nya mål. Och resan blev enligt henne möjlig på grund av ett ”ingenjörstänk”.
– Ingenjörsyrket är så otroligt brett och jag tänker att det är få branscher som har samma entreprenörsanda. Att vara ingenjör är mer ett tankesätt än ett yrke. Och för egen del så har utbildningen öppnat många dörrar.
För många barn är kanske rocksångerska, brandman eller veterinär de stora drömyrkena. Men inte för alla. När Sofie växte upp visste hon tidigt vad hon ville syssla med som vuxen. Vetgirigheten fanns med redan från början och efter att ha praoat på Chalmers var valet självklart – drömmen om att bli judoproffs ersattes av tankar på att bli ingenjör.
– Jag har alltid gillat att skruva isär saker och från att jag var tio så har jag sagt att jag skulle gå på Chalmers.
När grundskola och gymnasiet var avklarat blev inriktningen automation och mekatronik. Dock tycket hon tidigt att det mest intressanta var att jobba med hur människor och teknik samspelar.
– Det var under människa-maskinsystemkursen som det sa klick. Då visste jag att det var HMI [Human Machine Interface] jag ville satsa på. Och även om jag inte gått teknisk design har det aldrig varit något problem att jobba med det, snarare tvärtom, säger Sofie.
Numera jobbar Sofie på konsultbolaget Carabiner, som sysslar med funktionssäkerhet inom bilindustrin. Men tack vare hennes kompetens håller de på att bredda sig med HMI.
– HMI har funnits länge, men det känns som det är först nu som forskningen når ut. Jag tycker det är för få som jobbar med HMI och den mänskliga faktorn. UX [User experience reds.anm] jobbar många med, men inte med HMI. Där vill jag utveckla vårt företag så att det ska bli en fungerande verksamhet inom just HMI-konsulting. Jag vill kunna vara en guru eller mentor inom området och vara med och utveckla det.
Sofie anser att mentorskap är viktigt, och ett råd hon tycker att unga ingenjörer ska ta till sig är: Lyssna på erfarenheten.
– Ett gott råd är att lyssna på de äldre. Det kanske inte låter klokt för oss unga, men det är värt att sätta sig ned med någon äldre – de har så mycket erfarenhet och vill gärna förmedla sin kunskap. Då är det dumt att inte lyssna, säger Sofie Weidenlöv.