Karriär

Årets IGE-day blir digital inspirationsdag för teknikintresserade tjejer

Introduce a Girl to Engineering Day görs i år om till ett digitalt evenemang. Under dagen får deltagarna lära sig att programmera och ställa frågor online till kvinnliga ingenjörer.

Publicerad

Tanken med IGE-day är att väcka ett teknikintresse hos tjejer mellan 13 och 19 år genom att träffa kvinnliga ingenjörer och se hur de jobbar. Intresset för dagen har ökat stort och förra året besökte nästan 1900 högstadie- och gymnasielever 120 olika företag.

På grund av coronaviruset har dock årets medverkande företag, med undantag för Sweco i Jönköping och Umeå, valt att ställa in besöken.

För att kunna erbjuda ett alternativ blir IGE-day i stället ett digitalt evenemang den 3 april. I en livesändning på Youtube berättar arrangören Womengineer om ingenjörsyrket och start up-företaget ImagiLabs lär ut grunder i kodning.

− Vi kommer att berätta om hur man kan fortsätta bli inspirerad via vår sajt och sociala medier. Sedan kommer ImagiLabs ha en programmeringskurs i Python och en programmeringstävling, säger Emelie Emanuelsson från stiftelsen Womengineer.

I ett chattforum finns även möjlighet att ställa frågor om studier till kvinnliga ingenjörer på KTH, eller få veta mer om hur det är att jobba som ingenjör.

− Många företag som ställt in har skickat sina kvinnliga ingenjörer som kommer att vara med i den här chatten under dagen.

Senare i år kan det finnas en chans att även besöka ett företag, men det blir inte under en gemensam dag.

− Det är upp till varje företag att anordna besök vid en senare tidpunkt, och det trillar in datum hela tiden. Alla bolag har sagt att de vill göra det, säger Emelie Emanuelsson.