KARRIÄR

”Hål i huvudet att inte jobba med diversifiering”

En kvinna sitter på golvet i en tvättstuga. Kvinnan är Isabella Palmgren, vd på företaget Mimbly.
Isabella Palmgren, vd på Mimbly, som utvecklar teknik för att minska miljöpåverkan av tvättmaskiner.

Vad behöver ändras i Tekniksverige för att kvinnor ska få bättre möjligheter? Entreprenörerna Isabella Palmgren och Jenny Keisu lyfter fram vikten av nätverk, förebilder och diversifierade team.

Publicerad Uppdaterad

I samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars har Association of Nordic Engineers publicerat en film där tio framträdande kvinnlig ingenjörer presenteras och lyfts fram som förebilder. En av dem är svenska Isabella Palmgren, vd och medgrundare på Mimbly.

Företaget har utvecklat en teknik för att minska vatten- och energiåtgången i tvättmaskiner, samtidigt som mikroplast avskiljs så att det inte släpps ut i avloppet. Två gånger har Mimbly kommit med på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges främsta unga teknikbolag.

Isabella Palmgren, vd och medgrundare, Mimbly, tog emot diplom på event för Ny Tekniks 33-listan 2021.
Isabella Palmgren, vd och medgrundare, Mimbly, tog emot diplom på event för Ny Tekniks 33-listan 2021.

Mimbly bildades ur ett studentarbete på Chalmers. Det var där Isabella Palmgren tog sin civilingenjörsexamen med inriktning mot bioteknik. Utbildningen tycker hon har varit till nytta i företaget, som utvecklar både hårdvara och mjukvara.

fakta

Isabella Palmgren

Yrke: Vd på Mimbly.

Ålder: 31 år.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot bioteknik, masterutbildning i entreprenörskap.

– Som civilingenjör får man läsa så många olika delar, till exempel el och programmering, så jag förstår lite av hur allt det fungerar. Man är inte expert utan generalist, säger hon.

Alldeles nyligen, strax efter årsskiftet, har företaget dragit igång sin tillverkning av systemet, som kallas Mimbox, och kan kopplas till tvättmaskiner i större tvättstugor. 50 enheter ska levereras före sommaren.

Men det har inte varit helt enkelt att få igång produktionen.

– När vi skulle starta hade vi ingen aning hur man skulle göra, så vi googlade. Det blev jätterandom. Det blir ”learning by doing” när man inte har några nätverk, säger hon.

Nu blev det ändå bra, Mimbly hyr i dag lokaler av Prodma i Mariestad. Men Isabella Palmgren efterlyser att närverk i startup-världen blir mer lättillgängliga för kvinnor.

Isabella Palmgren: Hjälper att ha kvinnor som kan stötta

Vikten av kvinnliga förebilder, och kvinnliga mentorer, är något som hon också lyfter upp.

– Vi som är i tech- och startupvärlden lever i en mansdominerad tillvaro, då hjälper det väldigt mycket att kvinnor i ekosystemet kan stötta och bolla med varandra, säger hon.

En sådan person för henne är Eva Halén, som nu är ordförande i Mimblys styrelse. Hon har tidigare varit chef både på Electrolux och andra bolag.

– Det är så bra att kunna bolla vd-frågor som är komplexa, det kan handla om allt från personalfrågor till produktlansering, och få stöttning i både högt och lågt. Jag har bra män också som mentorer som hjälper till, men det finns färre kvinnor i startups, och speciellt inom hårdvara och företag som har startat produktion, säger Isabella Palmgren.

Jag vill bevisa att det går att starta en hårdvarustartup som kvinna och ta in kapital som kvinna.

I samband med Internationella kvinnodagen vill Isabella Palmgren slå ett slag för att kvinnliga entreprenörer ska synliggöras mer.

– Alla kvinnor jag känner i dag som driver startups försöker vara med på event och synas för att andra ska se att det finns kvinnliga entreprenörer, säger hon.

En tvättstuga med ett särskilt vitt skåp, där Mimblys vatttenreningssystem finns.
Mimblys system Mimbox, ser ut ungefär som ett skåp.

Själv tycker hon att det är jätteroligt – men ett stort ansvar – om hon själv ses som en förebild för andra kvinnor i dag.

– Jag vill bevisa att det går att starta en hårdvarustartup som kvinna och ta in kapital som kvinna. Jag tror att det kan motivera, att vi kan bevisa att vi går emot statistiken, säger hon.

Enligt en rapport från Sveriges ingenjörer är kvinnor som är duktiga på matematik inte så intresserade av att läsa till ingenjör. Endast en av sju tjejer med toppbetyg i matematik väljer en ingenjörsutbildning.

För Isabella Palmgren låg valet ganska nära med tanke på att både hennes pappa och bror är ingenjörer. Men en lärare i bioteknik på gymnasiet var också avgörande.

– Han var jättebra och nog mycket av anledningen till att jag valde att läsa bioteknik på Chalmers. Bra lärare under skoltiden är superviktigt, säger hon.

Jenny Keisu: Diversifiering och inkludering är hjärtefrågor

En annan kvinnlig entreprenör som torde vara välkänd för Ny Tekniks läsare är Jenny Keisu, vd på elbåtstillverkaren X-Shore. Hon är inte ingenjör, men har både en juristexamen och en MBA, Master of Business Administration, innanför västen.

– Ska jag vara riktigt ärlig önskar jag att jag hade varit ingenjör, men det fanns inga kvinnliga ingenjörer som förebilder när jag skulle välja utbildning. I dag har jag ett enormt teknikintresse. Men jag får hjälpa till att inspirera nästa generation i stället, säger hon.

FAKTA

Jenny Keisu

Yrke: Vd på X Shore.

Ålder: 38 år.

Utbildning: Juristexamen från Uppsala universitet, MBA från Handelshögskolan i Stockholm.

Jenny Keisu, vd X-Shore
Jenny Keisu, vd X-Shore

Ny Teknik ber om en intervju den 7 mars, dagen före Internationella kvinnodagen och Jenny Keisu ställer upp med extremt kort varsel.

– Är det några frågor jag prioriterar så är det diversifiering och inkluderande beslutsfattande. Det är hjärtefrågor för mig, säger hon.

Hon hänvisar till forskning som visar att företag som har diversifierade team har 20 procent bättre avkastning än andra företag.

– Med diversifierade teams har du sex gånger mer innovationskraft i företaget. Håller man på med teknikutveckling är det hål i huvudet att inte arbeta med diversifiering och inkluderande beslutsfattande, men det är väldigt många av teknikbolagen som missar det, säger hon.

Till nya fabriken rekryterades blandad arbetsstyrka

När X-Shore skulle få igång sin serietillverkning i fabriken i Nyköping ville företaget därför se till att rekrytera en blandad arbetsstyrka när det gäller bakgrund, nationalitet, ålder och kön.

– Vi använde rekryteringsfirmor och sa till dem att vi i bolaget har som mål att ha en fördelning 40-60 av män och kvinnor och att det var viktigt att ha en diversifierad arbetsstyrka, men alla sa att det var helt omöjligt om vi ville att personalen skulle ha industribakgrund och kunskap, berättar Jenny Keisu.

Jenny Nord arbetar på X-Shores nya fabrik i Nyköping.
Jenny Nord arbetar på X-Shores nya fabrik i Nyköping.
Modellen X-Shore 1
Modellen X-Shore 1

Då valde företaget att vända sig till kvinnodominerade branscher som vård och handel.

– Hos oss måste man vara noggrann och kunna följa instruktioner, och det är man superbra på i vården, sedan fick vi lägga en vecka på att utbilda dem, men det är det absolut värt, säger Jenny Keisu.

I dag har företaget en könsfördelning på drygt 35 procent kvinnor och 65 procent män. På ledande befattningsnivå är fördelningen 50-50, enligt Jenny Keisu.

– Jag tror väldigt många bolag säger att de vill ha in kvinnor, men de måste tänka utanför boxen för att rekrytera dem. Annars missar man en stor del av talangpoolen, säger hon.

Hur ser du på att du själv är en förebild i dag?

– Det får man väl hoppas. Jag tycker att det är oerhört viktigt att visa att det går att kombinera att jobba i teknisk industri och vara kvinna, och att ha småbarn hemma och vara vd. Allt handlar om ifall man själv är intresserad av en sådan kombination, säger Jenny Keisu.

X-Shores fabrik i Nyköping har kapacitet för att tillverka drygt 400 båtar i år och hela produktionskapaciteten bokad för 2023, enligt företaget.

fakta

Tio kvinnliga ingenjörer och forskare lyfts fram

Filmen från Association of Nordic Engineers har valt ut tio kvinnliga förebilder inom teknik och vetenskap:

Margrét Guðnadóttir, Island, virolog och första kvinna som blev professor vid Islands universitet (1969).

Edda Sif Pind Aradóttir, Island, civilingenjör, vd för Carbfix.

Aili Linnea Nurminen, Finland, pionjär inom meteorologi, första kvinna i världen att doktorera inom ämnet (1955). Hon anses vara Finlands första kvinnliga forskare inom teknikområdet som nådde internationell status.

Suvi Santala, Finland, forskare i molekylär bioteknik vid Tammerfors universitet. Leder ett forskningsprojekt om användning av restprodukter från massaindustrin, och fick 2021 ett stöd om 1,3 miljarder euro från Novo Nordisk foundation.

Inge Lehmann, Danmark, seismolog och geofysiker, som 1936 publicerade en studie som visade att jorden har en inre fast kärna.

Fatima AlZahra'a Alatraktchi, Danmark, forskare i nanoteknik och molekylärbiologi vid Roskilde universitet. Entreprenör, var med på Forbes "30 under 30" (2019).

Kristine Bonnevie, Norge, biolog och den första kvinna i landet som tog en doktorsexamen(1906), och den första kvinna att bli professor (1912).

Safina de Klerk, Norge, civilingenjör, direktör för vetenskapscentret Oslo vitensenter.

Laila Ohlgren, Sverige, ingenjör vid Televerket/Telia som stod bakom innovationen av den gröna knappen på mobiltelefoner. 2009 fick hon Polhemspriset.

Isabella Palmgren, Sverige, civilingenjör, vd och medgrundare av Mimbly.