Fordon

Skyddar quadrokopter mot kapning

Krypteringsmodulen från Cased.
Krypteringsmodulen från Cased.

De populära quadrokoptrarna är lätta att kapa, och då kan de bli farliga. En krypteringsmodul håller kaparna borta.

Publicerad

Quadrokoptrar används för olika spaningsuppdrag eller som flygande filmkameror, ett billigt alternativ till att filma från helikopter under exempelvis ett idrottsevenemang.

Men manövreringen av dessa farkoster görs ofta med enkla fjärrkontroller, som den som lite bevandrat i radiostyrning lätt kan ta kontroll över med en egen fjärrkontroll. Den som vill manövrera ner en quadrokopter i publikhavet på en fotbollsarena kan orsaka otrevliga skador.

Experter vid tekniska universitetet i Darmstads centrum för säkerhetsforskning (Cased) har tagit fram en modul som krypterar signalen mellan fjärrkontrollen och quadrokoptern. Dessutom krypteras den videosignal som sänds till marken så att ingen otillbörligt kan använda sig av bildmaterialet som sänds från flygfarkosten.

För kommersiellt bruk måste tekniken utvecklas vidare, kvaliteten på de överförda bilderna är ännu allt för dålig, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Krypteringsmodulen förbrukar också ström vilket gör att ackumulatorerna ombord behöver optimeras.