MOLNTJÄNSTER

Husrannsakan i molntjänst bakom våldtäktsåtal: ”Har varit avgörande”

Guldskylt det står Borås Tingsrätt på.
Mannen åtalas vid Borås tingsrätt för sex våldtäkter mot barn. Fyra av dem, som innehållit hot, betecknas som grova. Arkivbild.

En 25-årig man åtalas i Borås för våldtäkter på två flickor i yngre tonåren. En ny regel om husrannsakan i molntjänster har, enligt åklagaren, varit viktig för bevisningen.

Publicerad

Åtalet gäller fem våldtäkter, varav tre grova, mot en flicka, och en grov våldtäkt mot den andra flickan.

Vid de grova våldtäkterna har 25-åringen, enligt åklagaren, hotat flickorna för att få dem att delta i samlag som filmades. Hoten framfördes i meddelanden där mannen utgav sig för att vara en annan person. Flickorna fick intrycket att personen hotade både dem själva och 25-åringen.

Den åtalade nekar till brotten. Han greps i augusti, sedan en anhörig till en av flickorna slagit larm.

Mannen fick inledningsvis kontakt med en av flickorna via nätet. De misstänkta brotten begicks med början i maj. En av våldtäkterna uppges ha skett på ett hotell.

Konversationer i chattforum

En viktig del i utredningen har varit att man kunnat göra husrannsakan på distans i så kallade molntjänster, enligt en ny möjlighet som polisen fått i sitt regelverk.

– Det har varit avgörande, skulle jag säga, för att vi har ett såpass starkt bevisläge, säger kammaråklagare Andrea Andersson.

Det är främst konversationer i chattforum som polisen kunnat säkra på det sättet.

– Man har kommit åt dem via en telefon som tagits i beslag, säger Andersson.

Tidigare har utredarna, i ett sådant läge, bara kunnat komma åt material som funnits lagrat i telefonen.